Zlínský kraj vyhrál spor o desetimiliardovou zakázku na autobusy, může uzavřít smlouvy

Iveco Crossway společnosti ČSAD Bus Uherské Hradiště. Foto: ČSAD Bus Uherské HradištěIveco Crossway společnosti ČSAD Bus Uherské Hradiště. Foto: ČSAD Bus Uherské Hradiště

Zlínský kraj může uzavřít smlouvu s vítězi soutěží na provoz regionálních autobusů, kterou letos na jaře zablokovala společnost BusLine LK

Zlínský kraj může uzavřít smlouvu s vítězi soutěží na provoz regionálních autobusů, kterou letos na jaře zablokovala společnost BusLine LK u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Předseda ÚOHS zamítl i rozklad firmy, která se soutěže vůbec nezúčastnila.

Vyplývá to z oznámení na úřední desce ÚOHS. Podle krajského radního pro dopravu Pavla Botka chce kraj s vybranými dopravci uzavřít smlouvu co nejdříve. „Tento týden s nimi budeme jednat. Předpokládáme, že nové smlouvy by mohly platit od poloviny příštího roku,“ řekl Botek.

ÚOHS soutěž kraji na popud BusLine LK nejprve nepravomocně zrušil a zakázal plnění smlouvy. Loni na podzim ale nakonec po rozkladu kraje otočil a rozhodnutí o zrušení zakázky vzal zpět. Tento verdit napadl BusLine, podle posledního dokumentu ale ÚOHS tentokrát jeho argumentaci nepřijal. BusLine LK se může ještě obrátit na soud, to ale už nebrání kraji uzavřít smlouvy.

Zlínský kraj vybíral dopravce do celkem šesti oblastí. Soutěž přinesla velké změny v tom, kdo bude v kraji jezdit. Velkou prohrou byl tendr v hodnotě deseti miliard korun především pro ČSAD Vsetín ze skupiny ČSAD Invest Zdeňka Zemka, který z kraje zcela zmizí. Nahradí ho především Transdev a Arriva.

Kvůli zdržení způsobeném BusLinem nemohl kraj vybrat vítěze na základě řádné soutěže, musel tak přistoupit k novým překlenovacím smlouvám na krátkou dobu. Ty už víceméně kopírují to, jak dopadla soutěž s výjimkou oblasti Zlínska a Valašských Klobouků. Ve Zlíně nastoupí místo ČSAD Vsetín Arriva, která odejde z oblasti Valašských Klobouků, kde bude jezdit ČSAD Uherské Hradiště. ČSAD Vsetín začalo v kraji nově jako dodavatele využívat BusLine.

Podle Botka budou s dopravci jednat o tom, jak rychle zvládnout nástup provozu podle nové smlouvy, ceny jsou na podobné úrovni jako nyní. „Řešíme ještě, zda je nutné objednat autobusy v takovém rozsahu,“ řekl Botek.

Kvůli BusLine LK a ÚOHS nabrala soutěž zhruba roční zpoždění.

Vítězové soutěží ve Zlínském kraji
Oblast Zlín – ARRIVA MORAVA a.s.
Oblast UH – ČSAD BUS Uherské Hradiště a.s.
Oblast KM – KRODOS BUS a.s.
Oblast Vsetín – Transdev Morava s.r.o. a TQM holding s.r.o.
Oblast Valašské Meziříčí – Transdev Morava s.r.o. a TQM holding s.r.o.
Oblast Valašské Klobouky – ČSAD BUS Uherské Hradiště a.s.

Tagy BusLine ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zajištění dopravní obslužnosti Zlínského kraje Zlínský kraj
23 komentářů