Zemek posiluje v autobusech. Koupil 51 vozidel Setra i další dopravce

Nový autobus Setra pro provoz na Novojičínsku. Foto: ČSAD VsetínNový autobus Setra pro provoz na Novojičínsku. Foto: ČSAD Vsetín

S příchodem nových jízdních řádů v neděli čeká jedna z největších změn obyvatele Moravskoslezského kraje. Na většině linek se objeví

S příchodem nových jízdních řádů v neděli čeká jedna z největších změn obyvatele Moravskoslezského kraje. Na většině linek se objeví díky novým vysoutěženým smlouvám nové autobusy.

Společnost ČSAD Vsetín, která bude zajišťovat dopravu například na Novojičínsku, dnes představila nové autobusy Setra, které na linky nasadí. Firma z portfolia miliardáře Zdeňka Zemka koupila 51 vozů Setra, dále pak 11 autobusů Iveco Crossway na CNG a 11 autobusů Scania rovněž na CNG.

Všechny autobusy jsou nízkopodlažní, usnadní se tedy nástup i výstup především starším lidem. Jsou vybaveny i informačním a povelovým systémem pro nástup nevidomých. Ve všech vozech je klimatizace, což ocení cestující hlavně během stále parnějšího léta. Nové autobusy nabídnou také internetové připojení na Wi-Fi. Platit v nich bude možné i bankovní kartou. Vedle toho je možné ve všech autobusech cestovat také na jízdenky nakoupené v internetovém e-shopu KODIS. Třetina nových autobusů bude jezdit na ekologický stlačený zemní plyn. Výrazně se tak zvýší kvalita cestování autobusem na Novojičínsku,“ řekl ředitel ČSAD Vsetín Oldřich Holubář. Nové autobusy bude obsluhovat 110 řidičů.

Nový autobus Setra pro provoz na Novojičínsku. Foto: ČSAD VsetínNový autobus Setra pro provoz na Novojičínsku. Foto: ČSAD VsetínNový autobus Setra pro provoz na Novojičínsku. Foto: ČSAD VsetínNový autobus Setra pro provoz na Novojičínsku. Foto: ČSAD VsetínNový autobus Setra pro provoz na Novojičínsku. Foto: ČSAD VsetínNový autobus Setra pro provoz na Novojičínsku. Foto: ČSAD Vsetín

Další významnou změnou je, že se zvýší frekvence spojů a zlepší se spojení s okolními městy. Především o víkendech bude nyní jezdit více autobusů. Posílena bude i večerní doprava.

Celou flotilu nových autobusů představila firma dnes na testovacím polygonu Tatra v Kopřivnici. V Kopřivnici byla zároveň zřízena autobusová provozovna ČSAD Vsetín pro severní Moravu, odkud bude nový dopravce zajišťovat dopravní obslužnost pro oblast Moravskoslezského kraje – Novojičínsko východ. V Moravskoslezském kraji zajišťuje ČSAD Vsetín autobusovou dopravu ještě v oblasti Jablunkovska. Od června příštího roku bude jezdit také v oblastech Opavska a Vítkovska, kde ale dopravce nestihl včas sehnat nové autobusy.

ČSAD Vsetín je součástí dopravní skupiny Z-Group, která je se svými 1400 autobusy a 1700 řidiči jedním z největších tuzemských dopravců. Každým rokem přepraví zhruba 50 milionů cestujících. Působí v několika krajích po celé ČR.

Zemek letos investoval nejen do nákupu autobusů, ale i dopravců. Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že získal 50procentní podíl v autobusovém dopravci Vojtila Trans, který zajišťuje autobusovou dopravu v Olomouci, Přerově a Uničově. Ten se stal poněkud překvapivým vítězem některých soutěží Olomouckého kraje. Firma má 80 autobusů.

Poněkud překvapivější je Zemkova další investice na západě Čech, kde ovládl firmu Autobusová doprava − Miroslav Hrouda s patnácti autobusy. V Plzeňském kraji nemají se Zemkovým byznysem zrovna nejlepší zkušenosti. Kraj zjistil, že Zemkovo firma ČSAD Autobusy Plzeň nevykazovala správně prokazatelnou ztrátu a kraj zaplatil 120 milionů korun navíc.

Tagy ČSAD Invest ČSAD Vsetín Moravskoslezský kraj Setra
11 komentářů