Železniční rezervace. Poslední závoráři přežívají už jen na severu Čech

Závorářské stanoviště Sepekov je už minulostí. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZávorářské stanoviště Sepekov je už minulostí. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Za čtyři roky klesl počet závorářů na čtvrtinu, do historie rychle míří i hradláři a hláskaři.

Jsou vzácnější než vlci, ovšem na rozdíl od lesních šelem je žádné obrození nečeká. Řeč je o hláskařích, hradlářích a závorářích, což jsou aktuálně zřejmě nejohroženější profese na české železnici. Jejich nezvratný odchod do drážní historie ilustrují aktuální čísla Správy železnic.

Zatímco v roce 2020 pracovalo pro Správu železnic 63 závorářů na 11 stanovištích v jižních, východních, středních a severních Čechách, nyní jich je méně než čtvrtina (15). Fungují již jen na čtyřech místech na severu Čech v provozních obvodech Liberec (zasahuje i do Královéhradeckého kraje) a Ústí nad Labem.

Liberecký kraj si může právem dlouhodobě právem stěžovat na macešský přístup státu ke zdejší železnici, mimo jiné nemá ani kilometr elektrifikované tratě. Jinde postupující modernizace tratí a jejich zabezpečení závoráře dávno poslala do historie.

Podobný vývoj je u profesí hláskař a hradlař, jejichž stanoviště už se také počítají pouze na jednotky. „V roce 2020 u Správy železnic pracovalo na pozicích závorář a hradlař-hláskař celkem 114 lidí, do letošního roku jsme vstupovali se stavem 68 pracovníků,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Správa železnic se podle něj snaží nabídnout závorářům, hradlářům a hláskařům ze zrušených stanovišť jinou práci. „Pokud zaměstnanec souhlasí, sjedná se dohoda o změně pracovní smlouvy a dosavadní závorář (nebo hradlař-hláskař) u Správy železnic nadále pracuje například jako výhybkář, dozorce výhybek nebo signalista,“ řekl Gavenda.

Seznam závorářských pracovišť s počty zaměstnanců/dohodářů 2024

Provozní obvod Zast., nz, žst. Pracovní poměr DPČ Celkem
Liberec zast. Pertoltice pod Ralskem 2 2
Liberec zast. Velký Valtinov 4 4
Liberec zast. Chotěvice 4 4
Ústí nad Labem nz. Žim 3 2 5
Celkový součet 13 2 15

Pramen: Správa železnic

Seznam závorářských pracovišť s počty zaměstnanců/dohodářů 2020

Provozní obvod Zast., nz, žst. Pracovní poměr DPČ Celkem
Česká Třebová zast. Plchůvky 4 3 7
Děčín zast. Horní Podluží 3 3
Kralupy n. Vlt žst. Noutonice 2 4 6
Liberec zast. Horní Řepčice 4 4
Liberec zast. Pertoltice pod Ralskem 2 2
Liberec zast. Velký Valtinov 5 5
Tábor nz. Sepekov 2 12 14
Turnov nz. Šárovcova Lhota 3 1 4
Turnov zast. Chotěvice 3 2 5
Turnov zast. Nemyčeves 4 1 5
Ústí nad Labem nz. Žim 3 5 8
Celkový součet 35 28 63

Pramen: Správa železnic

Tagy Správa železnic závorář závorářské stanoviště
102 komentářů