Železniční odbory ohlásily kvůli režijkám na konec ledna stávku na jižní Moravě

Stanice Brno-Židenice. Foto: palickap/Wikimedia CommonsStanice Brno-Židenice. Foto: palickap/Wikimedia Commons

Stávkový výbor Odborového sdružení železničářů dnes vyhlásil stávkovou pohotovost. Důvodem je neplatnost režijek ve vlacích, které objednává Jihomoravský kraj. „Pokud

Stávkový výbor Odborového sdružení železničářů dnes vyhlásil stávkovou pohotovost. Důvodem je neplatnost režijek ve vlacích, které objednává Jihomoravský kraj.

„Pokud nebude uspokojivým způsobem problematika uznávání režijek ve vlacích JMK dořešena, bude 30. ledna 2020 zahájena stávka, která zasáhne železniční dopravu v Jihomoravském kraji,“ oznámili dnes odboráři na stránkách OSŽ.

O přesném rozsahu a době trvání stávky bude OSŽ jednat s ostatními odborovými organizacemi na železnici. Odboráři považují zrušení platnosti režijek od 1. ledna v krajských vlacích za protiprávní. „Stávkový výbor OSŽ považuje tuto situaci za naprosto nepřijatelnou a vyzývá všechny zainteresované strany k co nejrychlejšímu dořešení situace,“ uvedli.

Jihomoravský kraj naopak argumentuje tím, že vlaky objednává v režimu brutto, kdy riziko tržeb jde za krajem. Na režijky by tudíž doplácel. Deník Zdopravy.cz nedávno přinesl na toto téma komentář krajského náměstka pro dopravu Romana Hanáka.

Podle vyjádření personální oddělení Českých drah, které zveřejnily odbory, se aktuálně vedou jednání s představiteli kraje o návrhu Dohody o podmínkách platnosti Tarifu jízdného a přepravného pro přepravu zaměstnanců akciové společnosti České dráhy, zaměstnanců státní organizace Správa železniční dopravní cesty, zaměstnanců Ministerstva dopravy a Drážního úřadu, podílejících se na zabezpečování a provozování drážní dopravy.

Výsledkem by měl být příplatek k režijce ve výši 1500 korun, který by si mohl přikoupit každý držitel režijky, který bude mít zaplacenu prolongační částku na rok 2020. K dohodě ale zatím nedošlo.

Tagy Jihomoravský kraj Odborové sdružení železničářů režijky stávka Top
603 komentářů