Zdravotnický materiál má do Česka přepravit i Ruslan, Smartwings čekají na povolení

Antonov An-124 Ruslan v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAntonov An-124 Ruslan v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Ministerstvo obrany jedná s ukrajinským dopravcem Antonov Airlines na zajištění přepravy ochranného materiálu zejména pro zdravotníky z Číny a nasazení

Ministerstvo obrany jedná s ukrajinským dopravcem Antonov Airlines na zajištění přepravy ochranného materiálu zejména pro zdravotníky z Číny a nasazení letadla An-124 Ruslan. Současně stát řeší přepravu materiálu boeingy 737 společnosti Smartwings.

O jednání informoval ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru. Podle něj má Česko aktuálně zajištěno přes 30 milionů roušek, 6 milionů respirátorů nebo čtvrt milionu bioobleků.

Z Číny krátce po poledni středoevropského času odstartoval armádní speciál s prvním nákladem rychlotestů na koronavir.

Využití letadla An-124 by mohlo pro stát znamenat možnost přesunout materiál z Číny rychleji než s boeingy Smartwings. Bez mezipřistání zvládne An-124 let z Číny s 80 tunami nákladu, s mezipřistáním se 120 tunami. Smartwings plánují lety s menšími boeingy 737-800, materiál může být pouze v nákladovém prostoru s objemem 44 metrů krychlových. Ruslan má velikost nákladového prostoru kolem 1000 metrů krychlových.

Smartwings jsou podle mluvčí Vladimíry Dufkové připraveny na sedm letů ze dvou čínských měst. „Aktuálně čekáme na vyřízení povolení pro let ze strany ministerstva zahraničních věcí,“ uvedla Dufková. Letadla mají letět pro pomůcky do Šanghaje a města Čchang-ša.

Tagy Antonov Airlines Antonov An-124 Ruslan smartwings Top
66 komentářů