Zbytečná výluka u Olomouce? Provedli jsme více prací, než jsme plánovali, odmítá SŽ kritiku

Křižování jednotek 646 v Příkazích. Foto: Martin KašparKřižování jednotek 646 v Příkazích. Foto: Martin Kašpar

Výluka se na trať na Hané vrátí opět v červnu.

Správa železnic odmítá, že by na trati Olomouc – Drahanovice místo vlaků tři týdny jezdily zbytečně autobusy. Server iDnes.cz dnes uvedl, že se během výluky na trati neprováděly žádné práce. Podle Správy železnic ale práce na trati proběhly, i když jiné, než byly původně v plánu.

Náhradní autobusová doprava nebyla zavedena zbytečně. V tomto případě sice došlo k odložení rekonstrukce nástupišť, opravy a údržba trati ale proběhly, a to ve větším rozsahu, než se plánovalo původně,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Podle serveru mělo dojít k rekonstrukci na trati i opravě přejezdů, v Náměšti na Hané měla být zhotovena nová čekárna i vyšší nástupiště. Mělo dojít i k přestavbě olomouckých zastávek Smetanovy sady a Hejčín.

Podle Gavendy byl v celém úseku upravený profil štěrkového lože, na části trati bylo rovněž odbagrováno a vyčištěno. Došlo k výměně pražců, výměně defektoskopicky vadných kolejnic, svařování, vložkování a rovněž opravě lokálních závad v geometrické poloze koleje. „Ve stanicích Horka nad Moravou a Senice na Hané došlo k celkové opravě vybraných výhybek. Souběžně proběhlo čištění příkopů, úpravy svahů a ošetření zeleně. Provedena byla taktéž oprava křížení s tramvajovou tratí u Litovelské ulice spojená s plánovanou výlukou tramvajového provozu mezi centrem Olomouce a Neředínem.“

Správa železnic tvrdí, že při přípravě rekonstrukce zastávek Olomouc-Hejčín a Olomouc – Smetanovy sady došlo k citelné prodlevě na straně města. Správa železnic má smlouvu na opravu zastávek již od dubna, vyjde na necelých 17 milionů korun. „Podle našich informací kvůli omezením spojeným s epidemií koronaviru a závažným kybernetickým útokem. Zdržení se nakonec nepodařilo zcela dohnat, společné územní a stavební řízení této investiční akce v současné době na Drážním úřadě ještě pokračuje,“ dodal Gavenda. Podle něj dojde k opravě plánované na letošní rok příští rok v červnu během další plánované výluky.

Tagy Správa železnic Trať 309 Olomouc - Drahanovice
32 komentářů