Zázrak mezi aerolinkami. Korean Air i přes covid-19 zůstal loni v zisku

Boeing 747 společnosti Korean Air Cargo. Foto: John Murphy / Flickr.comBoeing 747 společnosti Korean Air Cargo. Foto: John Murphy / Flickr.com

Korejskému dopravci loni pomohla hlavně silná poptávka po nákladní dopravě.

Zatímco většina leteckých společností sčítá za loňský rok své ztráty a dál volá po státní pomoci, mezi největšími aerolinkami na světě je jedna výjimka. Největší korejský dopravce Korean Air loni skončil i přes výrazné omezení provozu v zisku. Pomohla mu velká poptávka po nákladní dopravě a velké úspory.

Vyplývá to ze zveřejněných předběžných výsledků na stránkách firmy, které ještě neprošly auditem. Podle nich Korean Air vydělal 283 miliard wonů (zhruba 4,6 miliardy korun) při při tržbách 6,8 bilionů wonů. Tržby meziročně spadly o 40 %, počet cestujících o 74 %.

Korean Air zachránila hlavně silná nákladní doprava. Objem přepravného zboží loni vzrostl o 66 %, kromě nákladních letadel začal dopravce využívat pro přepravu nákladu i prázdná osobní letadla. Z celkem 159 letadel ve flotile má Korean Air v čistě nákladní verzi 23 strojů.

Firma ve zprávě pro investory uvedla, že do provozního zisku se loni dostala i díky striktnímu omezení nákladů. Pomohl také pokles cen kerosinu. Samotný účetní výsledek skončil loni vysokému zadlužení po započítání úroku v minusu. Oproti roku 2019 ale došlo k jeho velkému snížení.

Korean Air se minulý rok dohodl na nákupu konkurenčních Asiana Airlines, vznikne tak desátý největší letecký dopravce na světě.

Tagy Korean Air
26 komentářů