Letecká fúze roku. Korean Air pohltí Asianu, vznikne desátý největší dopravce

A380 společnosti Korean Air. Foto: https://www.flickr.com/photos/byeangel/17102170800/A380 společnosti Korean Air. Foto: https://www.flickr.com/photos/byeangel/17102170800/

Spojením vznikne dopravce s 250 letadly, k ovládnutí dojde s podporou korejské státní banky.

V Jižní Koreji dojde k zatím největší oznámené fúzi v letectví v letošním roce. Povede ke vzniku dopravce mířícího do seznamu deseti největších aerolinek na světě.

Korean Air pohltí svého dlouhodobého rivala, společnost Asiana Airlines. Nový dopravce tak získá výrazně dominantní podíl na jihokorejském trhu. Transakci oznámil majitel Korean Air Hanjin KAL v tiskové zprávě pár hodin poté, co na trh začaly prosakovat informace o jednání o spojení.

Korean Air do Asiany investuje celkem 1,8 bilionu wonů (zhruba 36 miliard korun). Krok označují jako stabilizaci korejského letectví. „Je nevyhnutelné restrukturalizovat domácí letecký trh, abychom minimalizovat výdaje státu na jeho záchranu,“ uvedl Korean v prohlášení.

Korean Air se stane největším akcionářem Asiana Airlines díky vydání nových akcií, současně koupí část dluhopisů. Státní Korea Development Bank (KDB) současně navýší kapitál majitele Korean Air. V podstatě tak Korean Air dostane z velké části peníze na to, aby pohltil svého největšího konkurenta.

Asiana, která se potýká několik let se ztrátovým hospodařením, patří korejské průmyslové skupině Kumho Industrial. Spojením obou dopravců vznikne firma, která se počtem cestujících dostane do první desítky největších aerolinek na světě. Asiana má ve flotile 82 letadel, Korean Air 170.

Boeing 777-200 Asiana Airlines v Ostravě. Foto: Radim Koblížka / LKMT Spotters

Boeing 777-200 Asiana Airlines v Ostravě. Foto: Radim Koblížka / LKMT Spotters

Tagy Asiana Airlines Korean Air Top
14 komentářů