Zátah v DPP: Dozorčí rada odvolala ekonomického ředitele Mateje Augustína

Pražské metro. Autor: DPPPražské metro. Autor: DPP

Odvolaného Augustína si přivedl Petr Hlubuček i přes odpor koaličních partnerů.

Dnešní policejní zátah v Dopravním podniku hl. m. Prahy (DPP) a dalších městských organizací přinesl první velké personální změny. Dozorčí rada DPP dnes odvolala z postu člena představenstva ekonomického ředitele Mateje Augustína. Oznámil to předseda dozorčí rady Adam Scheinherr. Vysvětlil to závažností a rozsahem celé kauzy.

Podle Deníku N je jedním z jedenácti obviněných v celé kauze. „Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v České republice, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení. U ostatních členů představenstva čekáme na výsledky výslechů a oficiální vyjádření Policie České republiky,“ uvedl Scheinherr. Augustína nominovaly do představenstva Spojené síly pro Prahu (TOP 09, KDU-ČSL a STAN). V dozorčí radě skončil také Petr Hlubuček, kterému STAN pozastavil členství v hnutí a vedení města ho vyzvalo k rezignaci ve vedení města.

Matej Augustin. Foto: DPP

Matej Augustin. Foto: DPP

Augustín se do vedení DPP dostal v roce 2019, jeho nominace byla dalším sporem v rámci koalice, proti slovenskému manažerovi se postavili Piráti i Praha Sobě.
Augustína prosazoval Petr Hlubuček, podle něj byl zkušeným odborníkem v oboru dopravy. „Vítám, že je pan Augustín ze Slovenska, znamená to totiž, že není nijak napojen na české vlivové skupiny,“ řekl Hlubuček. Na dotaz, proč nebylo na tento post vypsáno výběrové řízení uvedl, že současný šéf DPP Petr Witowski rovněž neprošel soutěží.

Augustín v éře bývalého slovenského premiéra Roberta Fica vedl státní železniční společnost Cargo Slovakia. Za jeho působení se v roce 2009 podle zpráv médií dostal tento dopravce do ztráty 127 milionů eur. V první polovině roku 2010, než byl odvolán, pak vykázala firma Cargo Slovakia ztrátu 36,3 milionu eur. V té době ale naplno vypukla hospodářská krize.

Čtyři z pěti obviněných

Představenstvo DPP může být brzy zcela v rozkladu. Podle serveru SeznamZprávy jsou obviněni čtyři z pěti jeho členů. Jediným neobviněným je předseda představenstva Petr Witowski.

„Dovoluji si vás upozornit, že jsem dnes v ranních hodinách byl informován policií mimo jiné o faktu, že 4 z 5 členů představenstva jsou podezřelí ze spáchání trestného činu. Přičemž mé osoby se toto sdělení netýká. S většinou těchto členů představenstva se není možné spojit,“ napsal šéf Witowski v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.  Dalšími členy představenstva jsou Ladislav Urbánek,Jiří Špička a Jan Šurovský. Matej Augustín byl odvolán.

Podle Deníku N si Hlubuček s Redlem a Augustínem řekli developerovi, společnosti Nové Holešovice Development, o pět milionů korun. Jako prostředníka podle zjištění vyšetřovatelů využili někdejšího ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka, který developerovi údajně tlumočil jejich požadavek na zaplacení peněz za to, že se na nadcházejícím zasedání představenstva zdrží námitek proti uzavření smlouvy o vzniku společné akciové společnosti dopravního podniku a společnosti Nové Holešovice Development. Podle informací Deníku N to ale není jediný případ požadování úplatků, ze kterého vyšetřovatelé skupinu viní.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp praha představenstvo DPP
30 komentářů