Zastupitelé navrhli odvolání ředitelky pardubického letiště. Kvůli bonusům, pro které si sama hlasovala

Boeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Debata zastupitelů odhalila, že si ředitelka navrhla vyšší odměny, než jí původně představenstvo navrhlo.

Ředitelka společnosti East Bohemian Airport (EBA) Hana Šmejkalová už nemá důvěru zástupců největšího akcionáře. Zastupitelé Pardubic dnes odsouhlasili několik usnesení, která by měla vést k jejímu konci v čele letiště. Důvodem byl její návrh vyplatit si mimořádné bonusy 225 tisíc korun.

Hlasování předcházela více než hodinová, místy poněkud vyhrocená debata. Zastupitelé schválili celkem čtyři usnesení, klíčové je vyjádření nedůvěry Šmejkalové a zmocnění radních, aby členy představenstva pověřili odvoláním ředitelky. Současně mají vypsat výběrové řízení. Pro odvolání hlasovalo 24 zastupitelů, proti byli dva, šest se zdrželo. Zastupitelé současně schválili i usnesení, které řeší prověření hospodaření firmy.

Pardubice mají v EBA dvě třetiny akcií, zbytek patří Pardubickému kraji. Letiště se potýká dlouhodobě se ztrátovým hospodařením, loni odbavilo 102 tisíc lidí.

Představenstvo EBA, ve kterém je Šmejkalová místopředsedkyní, navrhlo výplatu mimořádné odměny 75 tisíc korun za každou novou linku, která do Pardubic za poslední rok začala létat. Celkem tak mělo jít o 225 tisíc korun. To vše v době, kdy je letectví v největší krizi v historii a velká část manažerů v oboru škrtá své příjmy o desítky procent.

Podle opozičního zastupitele Františka Brendla je postup ředitelky a představenstva naprostým nepochopením celé situace. Schválené usnesení radě ukládá vypsat výběrové řízení na nového manažera. Podle Brendla by bylo vhodné odvolat i předsedu představenstva Petra Juchelku.

Smířlivější vůči ředitelce byli zástupci ODS, jejich zastupitel Petr Klimpl navrhl usnesení, aby se kroky ředitelky nejprve prověřily. Podle něj jde částečně veřejný lynč ODS. Členem ODS je i Petr Juchelka, který opět mluvil o mediálním lynči.

Juchelka ve svém vystoupení dementoval informace o tom, že Wizz Air přišel do Pardubic sám. Z mobilního telefonu přečetl záznam o pracovní cestě delegace pardubického letiště do centrály Wizz Air z roku 2019. V lednu letošního roku přitom mluvčí letiště Mária Ministrová agentuře ČTK uvedla následující: „O požadavku ze strany leteckého dopravce jsme se dozvěděli z informací ministerstva dopravy. Dopravce zatím o létání do Pardubic s naší společností nekomunikoval.“ EBA ve svém smazaném prohlášení včera uvedla, že nepotvrzení „obchodní licitace s dopravcem WizzAir, byla dána obavou z konkurenčního prostředí, a narušení probíhajících obchodních jednání“.

Odměny mohly být poloviční, ředitelka si prosadila vyšší

Odměnu ředitelce navrhl zastupitel ANO 2011 a člen představenstva EBA Jan Hrabal. Podle něj jeho návrh počítal s tím, že by první polovina bonusu byla vyplacena po prvním letu, druhá po 150. letu. Šmejkalová ale navrhla, aby byly vyplaceny najednou, její návrh prošel. Hlasovala pro něj také. Jeho stranický kolega Martin Kolovratník návrh na odvolání přednesl. „Kroky paní ředitelky jsou pro mě nepřijatelné,“ dodal Kolovratník. „Čím dříve se takového člověka zbavíme, tím lépe,“ dodal Brendl. Debata zastupitelů se následně zvrhla ve vzájemné urážky zastupitelů jednotlivých politických stran.

Vedení letiště včera vydalo k problematice tiskovou zprávu, kterou ještě večer stáhlo ze svých stránek. Kompletní verze je k dispozici zde. Podle Juchelky nebylo vyjádření schváleno představenstvem a přikázal jeho stažení.

Odměny měla schvalovat mimořádná valná hromada, ve které vedení letiště žádá akcionáře o dalších 16 milionů korun na přežití.

Tagy East Bohemian Airport Hana Šmejkalová Letiště Pardubice pardubice
44 komentářů