dkv-spojujeme

Dokument: Vedení pardubického letiště reaguje na kritiku odměn. Hlavu ředitelky chce i pardubické ANO

Letiště Pardubice. Autor: Letiště PardubiceLetiště Pardubice. Autor: Letiště Pardubice

Společnost East Bohemian Airport dnes zveřejnila prohlášení, ve kterém se vedení firmy ohradilo proti textům o navržené odměně pro místopředsedkyni

Společnost East Bohemian Airport dnes zveřejnila prohlášení, ve kterém se vedení firmy ohradilo proti textům o navržené odměně pro místopředsedkyni představenstva a ředitelku pardubického letiště Hanu Šmejkalovou.

Její konec nabývá čím dál reálnějších obrysů: po opozici chce její odvolání i hnutí ANO 2011, které je v Pardubicích v koalici. Vyplývá to z dnešní zprávy ČTK. O návrhu na odvolání bude hlasovat čtvrteční zastupitelstvo, město má v EBA dvoutřetinový podíl.

O návrhu na výplatu mimořádných odměn informoval deník Zdopravy.cz jako první, pardubická příloha Mladé fronty Dnes se ještě později věnovala i nákupu osobního vozu pro Šmejkalovou.

Hana Šmejkalová. Foto: Letiště Praha

Hana Šmejkalová. Foto: Letiště Praha

Text přinášíme v původním znění bez úprav a jazykových korektur ve verzi, jak ho East Bohemian Airport zveřejnilo. 

Toto vyjádření reaguje na články prezentované platformami „zdopravy“ a „mfdnes“, jimiž je negativně hodnoceno jednání představenstva jakožto kolektivního orgánu spol. EBA ve věci návrhu odměn výkonné ředitelce a místopředsedkyni představenstva společnosti, a dementuje některá neověřená tvrzení jejich autorů.

Navržené odměny nebyly dosud valnou hromadou (akcionáři) schváleny, a tedy ani proplaceny. Návrh odměn předložený akcionářům je splněním povinnosti představenstva jako kolektivního orgánu stanovit místopředsedkyni motivační program dle smlouvy o výkonu funkce. Pravidelný měsíční příjem nebyl výkonné ředitelce od doby jejího nástupu na uvedenou pozici v roce 2015 navýšen, a to ani v roce 2019, kdy došlo ke zvýšení odměn všech členů dozorčí rady a představenstva, neboť na místo zvýšení fixní měsíční odměny místopředsedy byl verifikován pouze systém motivačního odměňování.

Představenstvem navržená motivační odměna reaguje na zajištění linek dopravce WizzAir a SkyUp z Pardubic, o které se výkonná ředitelka zasadila v rámci společných obchodních jednání jako reprezentant společnosti. Obchodních jednání s dopravcem WizzAir, při nichž byla domluvena spolupráce na otevření dvou linek, se účastnila v květnu 2019 v Maďarsku a v únoru 2020 v Turecku ve formě služebních cest. Získání dopravce SkyUp je důsledkem využití osobních kontaktů výkonné ředitelky, jež spolupráci s tímto dopravcem zajistila v roce 2019. Zisk společnosti je v intervalu nadcházejících pěti let očekáván dle propočtu oddělení handlingu EBA ve výši několika mil Kč. Skutečnost, že EBA veřejně nepotvrdila obchodní licitace s dopravcem WizzAir, byla dána obavou z konkurenčního prostředí, a narušení probíhajících obchodních jednání. Autoři článků si ovšem reálné informace před medializací neověřili, ač tak vzhledem ke své profesi a zpravodajské licenci učinit měli a mohli.

(Poznámka redakce: Tato informace není pravdivá. Redakce Zdopravy.cz oslovila před vydáním textu předsedu představenstva Petra Juchelku i místopředsedkyni představenstva Hanu Šmejkalovou. Juchelka neodpověděl, namísto toho začal psát přímo do diskuze. Šmejkalová měla nastavenou automatickou odpověď, že se e-maily mažou a lidé ji mají napsat znovu po návratu z dovolené. To redakce učinila, dosud neodpověděla.)

Nákup služebního, původně předváděcího, vozu Škoda byl realizován v rámci standardní výměny osm let starého vozu, který vykazoval opakované závažné vady v poslední naceněné opravě cca 100 tis. Kč. Vzhledem k tomu, že původní vůz se stal v průběhu jedné z cest nepojízdným a zanechal výkonnou ředitelku bezprizorně na silnici, bylo definitivně o nákupu
služebního vozidla odpovídající reprezentativním parametrům, sjednaným ve smlouvě o výkonu funkce pro předního představitele společnosti, rozhodnuto. Úkolem bylo zakoupit reprezentativní, cenově výhodný, bezpečný a ekologický vůz, který splňuje normy EU a bude společnosti sloužit dalších 5-8 let, tedy do doby jeho dalšího prodeje.

Vůz má ekologický systém splňující přijatou politiku ekologie letišť celého světa – Green airports. Vůz bude využit i pro umístění reklamy EBA, resp. Letiště Pardubice. Peněžní nákladová cena pro EBA bude při rozložení splátek formou leasingu na období pěti let činit cca 600 tis. Kč bez DPH, vč. protiúčtu starého vozu. Náklad na pořízení vozu tak bude rozložen do několika let, tj. cca 120 tis. Kč ročně. Uvedené skutečnosti neodpovídají mediálně prezentovaným informacím o reálné nákladové ceně vozu, ani souvisejících podmínkách koupě vozu.

Dále je třeba dementovat tvrzení o tom, že by EBA bez přílivu provozního a investičního kapitálu akcionářů byla insolventní. EBA disponuje obsáhlým nemovitým majetkem hodnotově podstatně převyšujícím hospodářskou ztrátu EBA, která je projevem dvou objektivních negativních jevů. Jedním z nich je dvouměsíční uzávěra letiště Ministerstvem obrany v roce 2018, díky níž ruští dopravci přešli pod patronát pražského letiště, a již se nevrátili, a za druhé, uzemnění letadel Boeing 737 MAX v roce 2019, díky němuž EBA přišla o podstatnou část linek zajišťovaných soukromými dopravci na platformě Boeingu. Nadto 1Q roku 2020 vykazoval lepší výsledky než 1Q roku 2019, tzn., obchodní politika společnosti byla i přes nepřízeň uvedených objektivních okolností nastartována velmi slibně a měla být v roce 2020 podstatně sanována.

Vzhledem k vágní mediální kampani adresované proti spol. EBA, byla celá věc předána právní kanceláři k dalšímu posouzení zneužití zpravodajské licence a ke zvážení podání podnětu k dalším státním orgánům.

Tagy East Bohemian Airport EBA Hana Šmejkalová Letiště Pardubice pardubice Pardubický kraj PED
57 komentářů