Západní okruh Plzně slaví rok. Z města dostal tisíce aut, radnice zvažuje úsekové měření

Testování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDPTestování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDP

Měření na podzim ukázala, že nikde v okolí nejsou překračovány hlukové limity.

Otevření Západního okruhu Plzně, které nastalo přesně před rokem, přineslo výrazné snížení projíždějících aut v krajském městě. Na některých komunikacích ale provoz naopak stoupl.

Vyplývá to z materiálů, které zveřejnilo město na svých stránkách v tiskové zprávě. „Přínos Západního okruhu vnímám jako jednoznačně pozitivní. Největší pokles intenzit nastal na Karlovarské třídě v úseku Otýlie Beníškové – Lidická, a to o více jak 7 200 vozidel za den, což je pokles o 13 procent. Doprava dále poklesla například na Lidické, Domažlické či Skvrňanské a v sadech Pětatřicátníků,“ řekl náměstek primátora Aleš Tolar.

Podle něj naopak došlo k nárůstu počtu automobilů ve Studentské ulici, v menší míře pak ve Folmavské nebo Radčické ulici. Na jaře letošního roku by se měly průzkumy aktualizovat a do budoucna by mohly být na okruhu instalovány stálé automatické sčítače.

Změny v dopravním zatížení po otevření okruhu umožnily regulovat i semafory, tedy například prodloužit zelenou pro chodce na přechodech u hlavní pošty a na Palackého náměstí v centru metropole. Větší úpravy zahrnující i změny řazení v jízdních pruzích proběhly v křižovatce Gerská – Studentská.

ŘSD chystá s Plzní úpravu křižovatky při výjezdu na dálnici D5 a na Domažlice, odstraní „špunt“ u Makra

„V září a říjnu roku 2023 byl měřen hluk od provozu na Západním okruhu v chráněných venkovních prostorech staveb na Vinicích, v Radčicích, Křimicích a ve Skvrňanech. Bylo prokázáno, že v žádném z měřicích bodů nedochází k překračování hygienických limitů v denní ani v noční době,“ doplnil Aleš Tolar.

Správa a údržba silnic Plzeňského kraje, jež je správcem komunikace, připravuje osazení dvou tabulí s proměnnými informacemi na začátku estakády v obou směrech, které umožní informovat řidiče o rizikových stavech vyvolaných povětrnostními podmínkami. Město zvažuje instalaci úsekového měření, které by mělo zajistit dodržování nejvyšší dovolené rychlosti zejména v oblasti estakády přes údolí Mže. „Pro zvýšení kapacity okružní křižovatky s Domažlickou ulicí na jižním konci Západního okruhu je již téměř připravena k zahájení přestavba na kapacitnější spirálovou okružní křižovatku se světelným řízením,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Celkem 3,5 kilometru dlouhá trasa vyšla kraj na 2,2 miliardy korun.

Řidičům a cestujícím se v noci otevřel Západní okruh Plzně, uleví městu od tranzitní dopravy

Tagy Plzeň Západní okruh Plzně
18 komentářů