dkv-spojujeme

Zaměstnanci aerolinek Ryanair založili v Česku odbory

B737, foto: RyanairB737, foto: Ryanair

Čeští zaměstnanci letecké společnosti Ryanair založili v pátek odbory. Sdružují palubní personál a piloty z České republiky, ale i jiných

Čeští zaměstnanci letecké společnosti Ryanair založili v pátek odbory. Sdružují palubní personál a piloty z České republiky, ale i jiných evropských zemí, kteří působí na tuzemské základně dopravce. Informovala o tom odborová organizace B.United. Pražská pobočka má kolem 80 zaměstnanců. Ryanair byl před koronavirovou krizí po Smartwings druhým největším dopravcem působícím v České republice.

„Jde nám o konstruktivní dialog se společností, abychom zajistili důstojné podmínky zaměstnanců v současné kritické době. Stejně jako prohlásila společnost Ryanair tento týden si ale myslíme, že pražská pobočka je strategická a její význam nadále poroste,“ uvedl předseda B.United Matteo Pizzolato. B.United byla zaregistrována u rejstříkového soudu v Praze a spadá pod Odborový svaz dopravy.

Irský nízkonákladový dopravce Ryanair provozoval před začátkem koronavirové krize v Česku více než tři desítky pravidelných linek. V současnosti všechny své lety v zemi zrušil, společnost však plánuje během léta postupně obnovovat svůj provoz. Ředitel Ryanairu Michael O’Leary v tomto týdnu v rozhovoru pro CNN Prima News připustil, že společnost by v případě krachu tuzemského Smartwings mohla nahradit jejich lety z Prahy. Zároveň však podotkl, že nevěří v krach Smartwings.

Ryanair je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě. Firma podle svých internetových stránek provozuje 82 evropských základen, v roce 2016 otevřela základnu také na pražském letišti.

ČTK

Tagy B.United odbory Ryanair
68 komentářů