Zakažte lety mezi Amsterdamem a Bruselem. Stačí vlak, volají Zelení

Embraer 175 společnosti KLM v Amsterdamu. Foto: KLMEmbraer 175 společnosti KLM v Amsterdamu. Foto: KLM

Pětkrát denně posílá letecká společnost KLM letadla na linku mezi Amsterdamem a Bruselem. Let trvá obvykle méně než půl hodiny,

Pětkrát denně posílá letecká společnost KLM letadla na linku mezi Amsterdamem a Bruselem. Let trvá obvykle méně než půl hodiny, Embraer E175 dosáhne po 9 minutách 15 tisíc stop a začne vzápětí klesat. Za pár měsíců může být takové spojení minulostí.

Poslanci v Nizozemsku a Belgii chtějí prosadit zákaz těchto letů. Považují je za zbytečné, protože stejnou trasu zvládá vlak za necelé dvě hodiny. S časem na odbavení na letišti je tak rychlejší.

Plán prosazují hlavně poslanci a poslankyně na Zelené v obou zemích. Podle belgických Zelených by měl být vlak vždy automaticky první volbou pro cesty do tisíce kilometrů, kvůli tomu už sepsala strana i petici. Šéf Zelených Stefan van Hecke se podivuje především na cenotvorbou, kdy je vlak často výrazně dražší než letadlo. Vlak je podle nich šetrnější k životnímu prostředí.

Server Dutchnews.nl upozornil na stejný návrh Zelených v Nizozemsku, který podpořili i někteří poslanci současné vládní koalice. Návrh přichází v době, kdy tamější vláda řeší nedostatečnou kapacitu na hlavním letišti Schiphol. Podle serveru ministryně dopravy Cora van Nieuwenhuizen uvedla, že dopravci mají právo rozhodnout se sami, kam budou létat. Současně ale uvedla, že jedná s KLM a nizozemskými železnicemi o větším zapojení vlaků do sítě KLM. Většina cestujících na trase z Bruselu do Amsterdamu v Amsterdamu přestupují na jiný let.

Tagy Amsterdam - Brusel omezení letů kvůli krátké vzdálenosti zelení
67 komentářů