Vítkovické nádraží je kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo. Do budovy se mají nastěhovat úředníci

Výpravní budova v Ostravě - Vítkovicích. Foto: Vojtěch Dočkal / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)Výpravní budova v Ostravě - Vítkovicích. Foto: Vojtěch Dočkal / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Výpravní budova stanice Ostrava – Vítkovice je nově kulturní památkou. O zařazení rozhodlo ministerstvo kultury. Zprávu přinesl jako první server

Výpravní budova stanice Ostrava – Vítkovice je nově kulturní památkou. O zařazení rozhodlo ministerstvo kultury. Zprávu přinesl jako první server Euro.cz.

Výpravní budova železniční stanice Ostrava-Vítkovice vznikla v letech 1963-1967 podle projektu architekta Josefa Dandy (1906-1999). Jedná se o cenný příklad bruselského stylu v české architektuře 60. let 20. století,“ vysvětlili podle Euro.cz památkáři zápis budovy na seznam chráněných památek.

Budova slouží od roku 1964. V roce 2012 České dráhy oznámily, že budovu chce neznámý zájemce přestavět na obchodní centrum, proti se ale postavili někteří aktivisté a začali usilovat o zápis nádraží na seznam kulturních památek. Poprvé se zápis řešil už v roce 2008. Proti byly zejména České dráhy jako tehdejší majitel.

Správa železnic už letos oznámila, že chystá kompletní rekonstrukci stanice, do budovy chce přestěhovat úředníky Finanční správy do budovy v Ostravě – Vítkovicích. V podobném stylu je i výpravní budova v Havířově, kde již probíhá rekonstrukce.

Správa železnic odhaduje náklady na rekonstrukci budovy na 330 milionů korun, začít má příští rok. Nádraží je na takzvané Polanecké spojce, která spojuje ostravská nádraží Svinov a Kunčice

Kromě kanceláří finančního ředitelství vzniknou ve výpravní budově vítkovického nádraží také prostory například pro gastronomické zařízení, maloobchodní prodejnu a menší prostory pro služby, jako jsou kadeřnictví nebo masáže.

Tagy Amsterdam - Brusel bruselský styl kulturní památka ministerstvo kultury Ostrava - Vítkovice
53 komentářů