pruvodce

Zájem o odbavení svépomocí roste. Cestující si na Ruzyni odbavují sami tři procenta zavazadel

Stanoviště pro samoobslužné odbavení zavazadel. Pramen: Letiště PrahaStanoviště pro samoobslužné odbavení zavazadel. Pramen: Letiště Praha

Na pražském letišti je aktuálně 20 kiosků pro samoobslužné odbavení, službu poskytuje zatím 11 aerolinek.

Přepážky, které na pražském letišti umožňují samoobslužné odbavení zavazadel, postupně lákají více a více cestujících.

„V roce 2022 to bylo přes půl procenta zavazadel, dneska se už bavíme o třech procentech všech odbavených zavazadel. To je velmi pozitivní trend. V roce 2022 jich bylo kolem 18 tisíc, teď ještě není ani konec září a letos saháme už na sto tisíc zavazadel,“ řekl tento týden při natáčení podcastu Cesty Zdopravy.cz šéf Czech Airlines Handling Jiří Jarkovský.

„Zájem je skutečně znát, cestující si tím dokáže zkrátit frontu na letišti. Je tam obava – zvládnu to? Nebude mi to trvat moc dlouho? Co když se zaseknu v půlce procesu? Ale i tam jsou asistenti, kteří rádi pomohou,“ doplnil Jarkovský.

Samoobslužné přepážky, tzv. Self-Service Bag Drop, otevřelo pražské letiště na Ruzyni před čtyřmi lety. Nejdříve na Terminálu 2, později i na Terminálu 1. Jenomže to bylo v době covidového útlumu letectví a navíc v situaci, kdy samotné aerolinky vyžadovaly odbavení výhradně na klasických přepážkách, protože cestující museli předkládat negativní testy na covid nebo očkovací certifikáty, jejichž kontrolu musel provádět člověk. Až s rokem 2022 tak došlo na Ruzyni k obnovení této služby.

Aktuálně je na letišti 20 kiosků a je na rozhodnutí leteckých společností, zda svým zákazníkům tento servis nabídnou. Dnes se takto v Praze odbavují klienti 11 aerolinek, například Smartwings, KLM, Air France, Lufthansy, SWISS, Brussels Airlines a dalších. Nezáleží přitom, zda mají jako handlingovou společnost Czech Airlines Handling nebo konkurenční Menzies.

Absolutní počty zavazadel odbavených na Self-Service Bag Drop:

2022: celkem 18 250 odbavených zavazadel
2023: celkem 46 283 odbavených zavazadel
2024 (údaj k 22. 9. 2024): 96 517 odbavených zavazadel

Nejvíce zavazadel odbavených na samoobslužných kioscích bylo v červenci 2024, a to 26 623, což je 3,5krát více než v červenci 2023.

Podíl zavazadel odbavených prostřednictvím Self-Service Bag Drop na celkovém počtu odbavených zavazadel na Letišti Václava Havla Praha:

2022: 0,61%
2023: 1,25%
2024: 3,07%

A jaký by mohl být finální podíl samoobslužně odbavených zavazadel na konci letošního roku? „Myslím, že to číslo by mohlo být vyšší. Sezona teď končí, uvidíme, jak to bude do konce roku, ale já bych tipoval, že by to mohlo být až ke čtyřem procentům,“ domnívá se Jiří Jarkovský.

S rozšiřováním počtu přepážek v tento okamžik pražské letiště nepočítá. „Počet samoobslužných kiosků pro odbavení zavazadel je v současné době dostačující, plně odpovídá stávající poptávce a provozním potřebám. Nicméně sledujeme trend, kdy zájem o tuto službu mezi cestujícími i leteckými společnostmi postupně stoupá. V současnosti jednáme s několika aerolinkami o tom, že by se k samoobslužnému odbavení zavazadel připojily. Pokud by bylo potřeba službu posílit, jsme připraveni přidat na terminály další kiosky,“ doplnil mluvčí letiště Jiří Hannich.

Rozhovor s předsedou představenstva Czech Airlines Handling Jiřím Jarkovským vám přineseme zítra v čase oběda.

Tagy Czech Airlines Handling Jiří Jarkovský letiště praha samoobslužné odbavení
20 komentářů