Bez obsluhy. Letiště Praha osadilo zařízení pro odbavení kufrů svépomocí

Stanoviště pro samoobslužné odbavení zavazadel. Pramen: Letiště PrahaStanoviště pro samoobslužné odbavení zavazadel. Pramen: Letiště Praha

Na Letišti Praha je nově cestujícím k dispozici samoobslužné odbavení zavazadel (tzv. Self-Service Bag Drop). Letiště pro tento účel instalovalo

Na Letišti Praha je nově cestujícím k dispozici samoobslužné odbavení zavazadel (tzv. Self-Service Bag Drop). Letiště pro tento účel instalovalo 12 samoobslužných zařízení (24 přepážek), která se nacházejí na novém odbavovacím ostrově v Terminálu 2.

„Očekáváme, že tok cestujících v terminálu bude zásluhou nového odbavovacího systému plynulejší. Z provozního a ekonomického hlediska jde o vysoce účinné řešení a součást technologického rozvoje letiště,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Systém samoobslužného odbavení začala na Ruzyni jako první využívat skupina Smartwings, postupně by se měly zapojovat i další aerolinie. Pro nejbližší měsíce letiště počítá s Air France, KLM, SAS nebo Brussels Airlines. V jednání je podle Řehoře zapojení i dalších dopravců.

Celkové pořizovací náklady Letiště Praha na 12 zařízení pro samoobslužné odbavení činily 2,6 milionu korun.

Jak to funguje:

Zařízení nabízí osm jazykových verzí (čeština, angličtina, ruština, němčina, španělština, nizozemština, italština a francouzština), cestujícího provede procesem odbavení. Cestující nejprve naskenuje čárový kód své palubní vstupenky, kterou získá při on-line odbavení z domova. Na displeji přístroje se mu zobrazí souhrnné údaje, které uvedl při zakoupení letu: jméno a příjmení, cílová destinace, číslo letu a povolené parametry zapsaného zavazadla. Po potvrzení těchto údajů systém cestujícího vyzve, aby položil své zavazadlo na odbavovací pás. Cestující pak stisknutím tlačítka na displeji potvrdí, že nemá v zavazadle zakázané předměty (např. zbraně, hořlaviny nebo powerbanku). Následně si vytiskne zavazadlový štítek a připevní jej na zavazadlo, které pak odešle do třídírny a k převozu do letadla. Pokud si cestující rovnou přinese zavazadlový štítek ze samoodbavovacího kiosku v terminálu, musí vedle palubní vstupenky naskenovat i tento štítek. Nakonec může přejít k bezpečnostní kontrole a pokračovat dále do odbavovací čekárny a do letadla.

Tagy letiště praha samoobslužné odbavení
20 komentářů