Začala stavba první jihočeské dálniční odpočívky

Odpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSD

Při plánování stavby spolupracovali silničáři s astronomy, aby se co nejvíce omezil světelný smog.

U Chotýčan severně od Českých Budějovic začala tento týden stavba první dálniční odpočívky v Jihočeském kraji. Firma Strabag zde u dálnice D3 postaví oboustrannou odpočívku za 432 milionů korun. Předpokládaná cena byla 345 milionů, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) soutěžilo systémem Design&Build.

Odpočívka mimo jiné nabídne 90 míst pro osobní auta a 80 míst pro kamiony (celkem na obou stranách). Součástí stavby má být zelený val, který parkoviště oddělí od okolí. „Při plánování stavby spolupracovalo ŘSD s odbornou skupinou pro světelné znečištění České astronomické společnosti, aby se co nejvíce zamezilo světelnému smogu,“ uvedl mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

Odpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDBudoucí odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Stejně má vypadat i odpočívka Všehrdy. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSD

ŘSD už od loňského dubna také ví, kdo bude motoristům na první dálniční odpočívce v Jihočeském kraji zajišťovat palivo. Obě strany dálnice u Chotýčan obsadí s čerpací stanicí společnost MOL Česká republika, která v soutěži nabídla nejvýhodnější cenu. Na obou stranách dálnice má být i dětské hřiště a relaxační zóna.

Dopad stavby na dopravu na dálnici D3 by neměl být podle ŘSD výrazný. Aktuálně je ovšem uzavřen odstavný i pravý jízdní pruh v obou směrech. Doprava je tak na zhruba 200 metrů dlouhém úseku svedena pouze do levého jízdního pruhu.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3 od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Jediná odpočívka s benzinovou pumpou a občerstvením leží u Mezna už na území Středočeského kraje.

Odpočívka Chotýčany

Nákladní vozidla: 40 vpravo, 40 vlevo
Osobní vozidla: 45 vpravo, 45 vlevo
Autobusy: 4 vpravo, 4 vlevo
Vozidla s přívěsem, karavany, obytné vozy: 5 vpravo, 5 vlevo
Kontrolní stanoviště Policie ČR: 1 vpravo, 1 vlevo

Tagy D3 odpočívka Chotýčany ŘSD
21 komentářů