Začala modernizace stanice Prosenice, dostane první výhybky na 160 km/h

Železniční stanice Prosenice. Foto: Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61988605Železniční stanice Prosenice. Foto: Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61988605

Správa železnic zahájila modernizaci železniční stanice Prosenice, která leží na trati Bohumín – Přerov. Práce za 182 milionů korun provede

Správa železnic zahájila modernizaci železniční stanice Prosenice, která leží na trati Bohumín – Přerov. Práce za 182 milionů korun provede sdružení firem Swietelsky Rail a AŽD Praha během nepřetržité výluky, která začala 1. dubna a potrvá do 12. května. Součástí modernizace je unikátní pokládka nových výhybek.

„Modernizace stanice je zvláštní instalací výhybek ojedinělého tvaru, které umožní vyšší rychlost vlaku při jízdě do odbočky. Po dokončení stavby je pro Správu železnic prioritou provozní ověření funkčnosti výhybek, aby mohly být schválené jako součást železniční dopravní cesty v České republice,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Výhybky budou součástí kolejové spojky, která se ze současných 157 metrů prodlouží na 307 a umožní zvýšení rychlosti vlaku při jízdě do odbočky ze 100 km/h na 160 km/h. Jedna výhybka bude mít hydraulické závěry a druhá čelisťové.

„Tyto výhybky se na české železnici použijí vůbec poprvé. Půjde tedy o unikátní montáž,“ doplnil Ljuban Kovačevič ze Swietelsky Rail. Montáž výhybek je plánovaná na 20. až 23. dubna.

Na úvodní etapu modernizace stanice naváže montáž nových technologií, práce na trakčním vedení a na úpravách zabezpečovacího zařízení. Tato etapa skončí do 11. července. Celá stavba s názvem Zvýšení rychlosti v žst. Prosenice bude dokončena v březnu příštího roku. Uvedená cena je o 17 milionů korun vyšší, než byla cena odhadovaná Správou železniční dopravní cesty při vypisování tendru.

Popis výhybky včetně detailnější fotografické dokumentace lze nalézt na stránkách www.vladanfoto.cz.

Tagy AŽD Praha Prosenice Správa železnic Swietelsky Rail Top
88 komentářů