Žabovřeský tunel je už města, odpoledne ho otevírá veřejnosti

Po dokončení budou tramvaje moci projíždět tunelem rychlostí 50-60 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPo dokončení budou tramvaje moci projíždět tunelem rychlostí 50-60 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Návrat tramvají mezi Pisárky a Vozovnu Komín přinese velké změny jízdních řádů.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes ráno definitivně završilo proces předání nového Žabovřeského tunelu Brnu. Tunel vznikl jako náhrada za zabrání tramvajové trati údolím Svratky. Už od pondělí v něm budou jezdit tramvaje s cestujícími.

Tunel bude pro veřejnost otevřen dnes od 12 do 18 hodin. Jiná možnost si ho ještě projít už prakticky nebude. Když loni na podzim otevřel dopravní podnik nový tunel ke Kampusu, dorazily na jeho prohlídku tisíce lidí.

Tunel je součástí stavby části Velkého městského okruhu (VMO). Je dlouhý půl kilometru. Letos v srpnu se zprovozní i první část nové silnice vedle tunelu, hotovo bude příští rok. (Detailně jsme popisovali zde).

Obnovení provozu v úseku Pisárky – Vozovna Komín od 1. května přinese řadu změn v síti brněnské MHD. Zprovoznění tunelu bude pro podnik i cestující provozní úlevou. Nyní je velká část zátěže směřována přes Žabovřesky a přes Českou a podnik musí různě kombinovat soupravy, aby vyhověl poptávce cestujících. Navíc se po více než dvou letech výrazně zjednoduší cesta z Komína na Mendlovo náměstí.

Tramvajová linka 1 pojede opět v celé trase Řečkovice – Hlavní nádraží – Mendlovo náměstí – Vozovna Komín – Ečerova. Tramvajová linka 3 pojede v základní trase Stará osada – Česká – Vozovna Komín – Rakovecká. Vybrané spoje v okrajových částech dne (v pracovních dnech večer, v nepracovních dnech ráno a večer) budou ukončeny v zastávce Vozovna Komín.

Tramvajová linka 10 bude v provozu v základní trase Stránská skála – smyčka – Hlavní nádraží – Česká – Vozovna Komín. Ve špičkách pracovních dnů budou vybrané spoje od zastávky Krásného vedeny do smyčky Novolíšeňská. V ranní špičce pracovních dnů budou vybrané spoje od zastávky Vozovna Komín prodlouženy do smyčky Rakovecká. Tramvajová linka 11 již nebude v provozu. Od pondělí 1. května 2023 dále dojde ke změně jízdních řádů všech tramvajových linek a k úpravám jízdních řádů souvisejících trolejbusových a autobusových linek.

(V textu bylo původně nesprávně uvedeno, že dojde k převodu na dopravní podnik, za chybu se omlouváme)

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB I/42 VMO Žabovřeská tramvajový tunel Žabovřeská
15 komentářů