Za služební cesty budou větší náhrady, vyhláška přidává peníze za jídlo i palivo
V jídelním voze Českých drah. Foto: České dráhy
Zaměstnanci na služebních cestách by měli získat od svého zaměstnavatele od ledna více peněz za to, že jsou mimo své
Řeší se stravné i pro zahraniční pracovní cesty?
to je podle tabulky per zeme (kraceno o pripadne snidane v proplacenem hotelu, etc.), co je trochu pofiderni, protoze v Parizi samozrejme za obed zaplatite jine penize nez na francouzskem malomeste; ve vetsine evropy se spis proplaceji uctenky, coz ale asi zase nepotesi skudlily, co se nacpou v samosce a zbytek berou jako kapesne
Čert vezmi cesty sourkomým autem, ale co je pořád extrémně nízké jsou náhrady za stravné. Pokud si máte v hotelech zaplatit snídani (i dkyž je v ceně, je zpravidla třeba deklarovat ji, protože interní auditoři ve firmách po tomto brousí a do hotelů si volají, zda jejich zaměstnanci nepodvádí), oběd a večeři, dáte za to v současných cenách cca 500 Kč a to se držím ještě hodně při zdi. Tzn. v případě vícedenní cesty jste v mínusu přes 300 Kč za každý den. Zejména u lidí s průměrným příjmem, kteří mají rodinu je pak mnohem výhodnější na zádné SC nejezdit… Číst vice »
Berte ovšem laskavě v úvahu, že to „stravné“ je deklarováno jako příplatek na úhradu zvýšených nákladů spojených se stravováním mimo obvyklý způsob: nejedete-li na SC, pak se přece také nepostíte celých 24 hodin, a to Vás přece rovněž něco stojí – a nikdo Vás přece nenutí na SC se stravovat jinak než adekvátně tomu, jak jste běžně zvyklý.
Ale to, co navrhujete není možná praxe. Jedete-li na 2 dny, tak si naberete jídlo z domova do jídlonosičů nebo do alobalu, ale pokud jedete na týden, tak se to uplatnit nedá. Snídani máte většinou v ceně pokoje v hotelu a tak vám sníží účtárna dietu o 25%, oběd a večeře si zajistěte, jak umíte. Oběd seženete ještě v nějaké meničkárně kolem stokoruny, ale večeře? Vlašák do kelímku, 2 rohlíky a matonka z Tesca, ať se vejdu do cenových relací jídla připraveného doma?
Snídaně – tu si dám v hotelu na SC obdobnou jako doma v kuchyni, ale již tak nízká sazba stravného bude ponížena o těch 25% za snídani. Oběd – jsem zvyklý na teplé jídlo, když půjdu někde v poledne do restaurace a budu mít štěstí, tak to pořídím řádově jen o 20% dráž než v podnikové kantýně. Večeře – jsem zvyklý na telpé jídlo a na SC vlastní kuchyni nemám. Takže jdu do restaurace za ceny mezi 150 – 300 Kč. A to už jde kompet za mnou… Samozřejmě pokud se aplikuje stravné, tak člověk za každý den SC ztrácí… Číst vice »
Jenže stravenka má menší hodnotu než stravné a ještě se na ni doplácí. A teplá večeře? Nevím co vám k večeři chystá manželka, ale dnes snad každý pokoj má mikrovlnku a párky sice nejsou zadarmo, ale ty z Lidlu obsahují i maso…
Sorry, ale ohřáté párky, to pro mě není večeře (navíc v hotelu to bývá zpravidla na snídani). Vyžaduji prostě standardní teplé jídlo jako např. pečená kachna se zelím a knedlíkem, kvalitní hovězí guláš s rýží nebo těstovinami, řízečky všeho druhu se zeleninovým salátem a šťouchaným bramborem, ragú z divočiny atd. To zaprvé. A za druhé mikrovlnku najdete spíše v apart hotelech ve velkých městech, nikoliv v malých hotelech v regionech.
Takže pokud je to na jednu noc, tak OK, zle to brát i jako výlet. Ale pokud je to na delší dobu, tak prostě peněženka krvácí.
> standardní teplé jídlo
Tož si ho kupte. Takovýhle věci vás doma vyjdou levnějš jen na tom, že tam máte práci zadarmo. Ta se ale ušetří.
„Vyžaduji prostě standardní teplé jídlo jako např. pečená kachna se zelím a knedlíkem, kvalitní hovězí guláš s rýží nebo těstovinami, řízečky všeho druhu se zeleninovým salátem a šťouchaným bramborem, ragú z divočiny atd.“
A něco z takového „jídelního lístku“ si skutečně doma denně večer připravujete? A jaké náklady spojené s tou přípravou Vás to stojí, to jste si spočítal? To „stravné“ je totiž příspěvek určený k úhradě rozdílu těch Vašich „domácích“ nákladů a ceny jídla v restauraci, není to (logicky) celá suma, kterou za jídlo v restauraci zaplatíte!
Je to marné, je to marné. Takto to funguje v Německu: Allowances Per diems are € 24 per day (24 hours) for domestic journeys, minus € 4.80 if breakfast is provided, minus € 9.60 if lunch is provided, minus € 9.60 if dinner is provided. For absence from home for less than 24 hrs but more than 14 hrs the amount is reduced to € 12. These amounts are tax free for the employee — higher per diems can be negotiated (and often are for name actors for example) but are subject to taxation then. Mileage allowances for the use… Číst vice »
díky podseklým spotřebám které výrobce aut zapsal do TP. Je používaní soukromého auta již delší dobu nezajímavé..
No v mém případě určitě. V roce 2004 to bylo u výrobců trendem. V TP 4,5, reálná 6,2l.
To neni tak uplne pravda. Toto castecne kompenzuje castka “za amortizaci”, ktera je tez od kilometru a platbu za palivo nekolikrat prevysuje.
Pri cestach (hlavne do zabranici) pak staci jednou lehce (psr litru) natankovat u nejdrazsi cerpaci stanice (nemecko – dalnice) a ucetnku dodat zamestnavateli. V tom pripade se cena benzinu za celounfestu pouzije na zaklde teto uctenky, nikoli “statem urcena”