Za příplatek rychleji. ŘSD zaplatí 26 milionů, aby se mohlo jezdit do Jablonce dříve

Rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn. Foto: Liberecký krajRekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn. Foto: Liberecký kraj

ŘSD zaplatí trojici firem o více než pět procent navíc, pokud zkrátí dobu výstavby o sedm měsíců. Tvrdilo přitom, že zásadně nelze přestavbu křižovatky zrychlit.

Výstavba nové křižovatky na silnici I/35 Rádelský Mlýn se má výrazně zkrátit, i když Ředitelství silnic a dálnic včetně projektantů dlouhodobě tvrdilo, že urychlení není možné.

Mimoúrovňová křižovatka, která spojuje Turnov s Libercem a Jabloncem nad Nisou, má být podle nového dodatku hotová už v prosinci příštího roku, o sedm měsíců dříve než původní termín. Na Twitteru to oznámil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. „V případě splnění tohoto termínu náleží zhotoviteli úhrada ve výši 26,4 mil. Kč,“ uvedl Mátl.

Zakázka se tak v případě zrychlení prodraží o více než pět procent, vysoutěžená hodnota je 404 milionů korun. Křižovatku staví sdružení Eurovia, Integra stavby a SaM Silnice a mosty Česká Lípa.

Ještě před měsícem dodatek na prodloužení doby výstavby

Zrychlení stavby je poněkud překvapivé s ohledem na vývoj v předchozích měsících. Ještě na začátku srpna zveřejnilo ŘSD dodatek ke smlouvě, kterým se termín naopak prodlužuje o 21 dní. Důvod? Pandemie koronaviru a nouzový stav na jaře letošního roku. Firmám tak prodloužilo ŘSD termín až na konec července 2022. Správní úřad ale povolil ŘSD uzavírku jen do konce listopadu 2021.

ŘSD navíc od začátku tvrdilo, že zrychlení není možné, detailně to vysvětlilo i v rozsáhlém dokumentu, ve kterém reagovalo na příliš dlouho uzavírku. Zásadní zrychlení odmítl i projektant Miroslav Hanžl ze společnosti Valbek.

Rekonstrukce křižovatky probíhá od jara. Kvůli přestavbě křižovatky není vůbec možné použít silnici I/65 na Jablonec nad Nisou, řidiči musí použít i desítky kilometrů dlouhé objízdné trasy. Původní termín byl do července 2022 kompletní předání, k obnovení provozu mělo dojít ale už do listopadu příštího roku. Kdy by mohli řidiči jezdit bez větších omezení, zatím není jasné, dodatek smlouvy zatím není v registru.

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

Mimoúrovňovou křižovatku Rádelský mlýn postavili počátkem 70. let. Původně šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy, dnes je součástí mezinárodní silnice E442. Hlavním cílem přestavby za více než 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti. Z nynější dvouúrovňové se stane třípatrová mimoúrovňová křižovatka.

Tagy eurovia I/35 I/65 Integra stavby Rádelský mlýn Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SaM silnice a mosty
34 komentářů