Za překročení „dvacítky“ na provizorním mostě na tahu do Rakouska budou padat pokuty

Silnice I/52 přes Nové Mlýny. Pramen: ŘSDSilnice I/52 přes Nové Mlýny. Pramen: ŘSD

Řidičům, kteří překročí povolenou dvacetikilometrovou rychlost na provizorním mostě přes Novomlýnské nádrže na silnici I/52, už přestupek jen tak neprojde.

Řidičům, kteří překročí povolenou dvacetikilometrovou rychlost na provizorním mostě přes Novomlýnské nádrže na silnici I/52, už přestupek jen tak neprojde. Od středy je totiž zkalibrované úsekové měření rychlosti na mostě, takže pohořelický úřad může začít řidiče pokutovat.

Novinářům to řekl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. Hlavním účelem podle něj je ochrana mostu před výraznějším poškozením, které způsobují především rychleji jedoucí kamiony.

Provizorní vojenský most, který silničáři nasunuli na původní most kvůli jeho havarijnímu stavu, je na mezinárodním tahu do Rakouska od loňského listopadu. Zvýšil zatížitelnost starého mostu a umožnil obnovení obousměrného provozu. Obyvatelé okolních obcí si nicméně stěžují na větší hluk z provozu.

Silničáři přitom „soumostí“ musejí opravovat i kvůli tomu, že řidiči nedodržují stanovenou rychlost. „Dynamické rázy jsou potom hlavně u kamionů násobně vyšší a dělo se to hlavně v noci. Proto jsou kamery uzpůsobené tak, aby mohly dobře měřit i za tmy,“ řekl Fiala.

Za jak velké překročení rychlosti budou řidiči dostávat pokutu, Fiala neví. „Možná je to i dobře, že se to takto veřejně neříká,“ poznamenal.

Provizorní most by měl být na svém místě až do jara příštího roku. „Kdyby nevydržel, musela by auta přes most jezdit zase kyvadlově,“ sdělil Fiala. Na jaře by se mělo začít s výstavbou mostu nového. „Zahájili jsme výběrové řízení s cenou 221 milionů korun a čekáme na přihlášky firem. Kvůli výjimkám ze životního prostředí chceme začít příští rok v březnu či v dubnu a do konce roku 2020 mít most hotový,“ doplnil Fiala.

Podle předběžné dohody s policií a Pohořelicemi by se úsekové měření rychlosti mělo poté přesunout jen o kus dál k rybárně, kde je kolizní místo kvůli velkému množství chodců a cyklistů, kteří přecházejí frekventovaný mezinárodní tah.

ČTK

Tagy I/52 most Nové Mlýny pokuty
54 komentářů