Za loňskou srážku vlaků u Kdyně obvinila policie strojvedoucího motoráku

Srážka vlaků v Kdyni. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Kdyni. Foto: Drážní inspekce

Strojvedoucímu Českých drah hrozí až osmiletý trest. Do stanice vjel příliš rychle.

Téměř rok od loňské srážky osobního vlaku se služebním v Kdyni na Domažlicku obvinili policisté padesátiletého strojvedoucího z obecného ohrožení z nedbalosti. Vyšetřovatelé dospěli k názoru, že strojvedoucí motorového vozu 810 jel příliš rychle.

O obvinění jako první informoval server Novinky.cz. Padla tak jedna ze spekulací, která se po nehodě objevila, zda příčinou nebyla i bujná vegetace v kolejišti. Podle závěru kriminalistů ale vlak jel příliš rychle a nezastavil by ani na zcela nezarostlé koleji. I přes intenzivní brzdění vlak projel návěstí stůj a narazil do protijedoucí lokomotivy s měřícím vozem. Při nehodě se zranilo 19 lidí.

Vyšetřování ukázalo, že strojvedoucí vjel do stanice rychlostí 60 km/h namísto povolených 40 km/h. „Jako strojvedoucí osobního vlaku při vjezdu do železniční stanice Kdyně nedovoleně překročil stanovenou rychlost, přičemž nezastavil v místě určeném pro výstup a nástup cestujících a nezastavil ani před návěstidlem se signálem stůj na odjezdu z nádraží,“ citovaly Novinky.cz domažlickou policejní mluvčí Dagmar Brožovou.

Strojvedoucí podal přes svého obhájce proti trestnímu stíhání stížnost, o které rozhodne státní zástupce. Za obecné ohrožení hrozí strojvedoucímu odnětí svobody až 8 let.