Z vlaku na metro. Praha postaví lávky pro pěší na Rajské zahradě

Výstavba zastávky Praha-Rajská zahrada. Foto: Správa železnicVýstavba zastávky Praha-Rajská zahrada. Foto: Správa železnic

O barvě lávky zřejmě rozhodnou lidé v anketě.

Chlumeckou ulici v Praze překlenou nové lávky pro pěší a cyklisty. Umožní rychlé propojení nově budované zastávky Rajská zahrada na železniční trati z Prahy do Lysé nad Labem a Neratovic se stanicí metra B Rajská zahrada.

Zatímco zastávku buduje Správa železnic v rámci modernizace úseku Vysočany – Mstětice, přemostění bude akcí Prahy. Radní tento týden schválili zahájení veřejné zakázky. Předpokládaná cena je 85,6 milionů Kč bez DPH.

„Díky nové lávce se lidé snadno dostanou do stanice metra z železniční stanice, ale lávka propojí také ulice Chlumecká a Borská. Dnes je toto území rozdělené železniční tratí a výpadovkou směrem k Pražskému okruhu. Uvažujeme i o tom, že o barvě lávky by mohli Pražané rozhodnout v anketě,“ uvádí náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr. Dokončení se očekává v první polovině příštího roku.

Z konstrukčního hlediska se jedná o dvě příhradové ocelové lávky a dvě věže pro spojení výškových úrovní na koncích lávek, které zároveň budou obsahovat výtahové šachty a schodiště. Délka lávky přes Chlumeckou činí téměř 50 metrů, železniční těleso překlenou další dvě pole o rozpětí 20,3 a 16,7 metru. Lávky budou široké 3,8 metru.

Stavba výrazně zkrátí pěší napojení okolo Rajské zahrady. Předpokládané využití lávky pro obyvatele přilehlých oblastí bez započtení využití pro provoz železniční stanice je průměrně 500 osob za hodinu.

Budování zastávky začalo letos v únoru.

Plány na novou zastávku a lávku na Rajské zahradě. Foto: Praha14.czPlány na novou zastávku a lávku na Rajské zahradě. Foto: Praha14.czPlány na novou zastávku a lávku na Rajské zahradě. Foto: Praha14.cz
Tagy praha Rajská zahrada zastávka Rajská zahrada
49 komentářů