Z Brna dorazil poprvé přímý vlak na vídeňské letiště. Město a kraj chtějí pravidelné spoje ještě letos

První vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.cz

Vlak zvládne jízdu na letiště za necelé dvě hodiny.

/aktualizováno 16:32/ Premiéru dnes zažilo přímé železniční spojení brněnského hlavního nádraží s vídeňským letištěm. Speciální pětivozová souprava zajištěná společností Gepard Express vyrazila v 9:30 z brněnského hlavního nádraží. Na vídeňské letiště Schwechat dorazil vlak pár minut po plánovaném příjezdu v 11:19.

Souprava je složená z celkem pěti vozů, jde hlavně o vagony po zkrachovalém německém dopravci Locomore, po jednom vozu je od Českých drah a ZSSK. Vlak táhne lokomotiva Siemens Vectron pronajatá společností ELL firmě CZ Train. Během cesty byla podepsána deklarace, ve které se město Brno a Jihomoravský kraj zavazují k podpoře dostupnosti vídeňského letiště hromadnou dopravou. Město podle smlouvy za první jízdu zaplatí 200 tisíc korun.

„Naším cílem je zjednodušit lidem nejen z Brna, ale celého regionu cestu na letiště, odkud pak mohou pokračovat dále do celého světa. Tuto pilotní jízdu jsme využili k setkání se zástupci letiště, města Vídně i rakouských ministerstev, abychom si řekli, co je nutné udělat pro realizaci tohoto záměru,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková.  Podle hejtmana Jana Grolicha každý rok využije vídeňské letiště skoro půl milionů cestujících, kteří přijíždí nebo odjíždí z Jihomoravského kraje.

První jízda byla zatím ukázková, kdy spojení po železnici začne být pravidelné, není jasné. Dosud z Brna na vídeňské letiště jezdí autobusy RegioJet, Gepard Express a FlixBus. Město a kraj chtějí, aby vlaky jezdily každý den několikrát. Náměstek primátorky Petr Kratochvíl uvedl, že ambicí je zahájit pravidelné spojení už v příštím čtvrtletí.

„Ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a Českými drahami děláme intenzivně vše pro to, abychom první vlak vypravili v dubnu tohoto roku. Našim cílem je zajistit až 6 přímých spojení denně, což odpovídá predikovaným datům. Čeká nás však ještě řada překážek a jednání. Věříme, že pro Brno i jeho metropolitní oblast, kde žije až 600 tisíc obyvatel, a celý region by přímé spojení na letiště zkvalitnilo jeho dostupnost a kromě mobility obyvatel by mělo pozitivní vliv i na ekonomické aktivity,“ nastínil brněnský radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl, který vede v této věci jednání.

V závislosti na technických možnostech trati by mohla jízda z Brna na vídeňské letiště trvat zhruba hodinu a 40 minut. Počítá se se zastávkou v Břeclavi, v řešení je i zastávka v centru Vídně.

Jihomoravský kraj přitom vlastní své letiště v Brně-Tuřanech, na kterém však pravidelná letecká doprava prakticky neexistuje a jeho nájemci se čím dál více soustředí na nákladní dopravu a budování skladů.

První vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.cz
Tagy brno Doporučeno Gepard Express Jihomoravský kraj Letiště Vídeň přímé spojení z Brna na vídeňské letiště VIE
256 komentářů