Gepard Express vypraví první vlak z Brna na vídeňské letiště

Nově dvoukolejný úsek tratě Vídeň - Bratislava. Pramen: ÖBBNově dvoukolejný úsek tratě Vídeň - Bratislava. Pramen: ÖBB

Město a kraj chtějí pravidelné spojení ještě během letošního roku.

Plány na železniční spojení Brna s vídeňským letištěm se stanou na jeden den skutečností. V úterý 22. února odjede první vlak z Brna na letiště Schwechat. Jde zatím o ukázkovou jízdu, definitivní rozhodnutí o pravidelném provozu a výběr dopravce ještě nenastaly. Město a kraj chtějí, aby vlaky jezdily pravidelně každý den několikrát.

Brno včera rozeslalo pozvánku na první jízdu. V textu pozvánky nezmiňuje dopravce, který bude mít jízdu na starosti: společnost Gepard Express Alberta Fikáčka. Stejnojmenná firma provozuje na vídeňské letiště autobusové  spojení z Brna. V Rakousku pojede vlak na licenci soukromého rakouského dopravce.

Kromě hostů z řady regionálních politiků či zástupců hospodářské komory nebo honorárního konzula budou na palubě přítomni i lidé z Českých drah nebo ministerstva dopravy. Gepard express i jeden vůz vyčlení pro běžné cestující, jízdenky prodává na svých stránkách za 490 korun. Vlak bude složen z různých vozů včetně zapůjčených vagonů od ČD a ZSSK. Na letišti ve Vídni bude vlak v 11:19, zpět jede ve 13:10.

O propojení Brna s letištěm Schwechat se mluví od loňského roku. Brněnští a jihomoravští radní již schválili záměr na vznik takového spojení, které má přinést komfortnější cestu obyvatel kraje a krajského města na lety do celého světa.

Dosud z Brna na letiště přímo jen autobusy

Jihomoravský kraj přitom vlastní své letiště v Brně-Tuřanech, na kterém však pravidelná letecká doprava prakticky neexistuje a jeho nájemci se čím dál více soustředí na nákladní dopravu a budování skladů. Město a kraj dosud vymýšlely, jak podpořit a dotovat lety přímo z Brna. Po neúspěšných pokusech chtějí obyvatelům i návštěvníkům dopřát přímé spojení s výrazně větším a úspěšnějším letištěm Schwechat ve Vídni po kolejích. Tam aktuálně jezdí jen přímé autobusy RegioJetu a Gepard Express. Autobus cestu zvládá za 2 hodiny a 20 minut.

Cílem je dostupnost v rámci hodiny a půl, vlakové spojení i v brzkých ranních a pozdních večerních hodinách. Kvůli přípravám nového spojení má vzniknout pracovní skupina. V ní budou jak zástupci Brna a kraje, tak i ministerstva dopravy, a do jejíž činnosti budou zapojeni železniční dopravci a zástupce vídeňského letiště.

„Pro město Brno se 380 tisíci obyvateli, respektive pro celou jeho metropolitní oblast, kde žije 600 tisíc lidí, nebo pro více než milionový Jihomoravský kraj je kvalitní mezinárodní dopravní dostupnost velmi významným faktorem dalšího rozvoje, což platí jak pro ekonomické aktivity, tak pro soukromé cesty. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je rychlejší, pohodlnější a především přímé vlakové spojení mezi Brnem a vídeňským letištěm,“ řekla při představení plánů primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Tagy brno Gepard Express Jihomoravský kraj Letiště Vídeň přímé spojení z Brna na vídeňské letiště VIE
190 komentářů