Z Bermud do ruského registru. Aeroflot a spol. urychleně přepisují letadla

A350-900 pro Aeroflot. Foto: AirbusA350-900 pro Aeroflot. Foto: Airbus

Řadě leasingových společností se zvyšuje riziko, že se nedostanou k letadlům, která pronajala ruským dopravcům.

Ruské letecké společnosti v posledních dnech urychleně přesunuly registrace více než stovky letadel pod ruský letecký rejstřík. Dosud velká část flotily ruských aerolinek létala se stroji zapsanými v bermudském registru. Proto jsou na letadlech registrační značky začínající VP či VQ.

O přesunech informoval informoval ruský server zaměřený na letectví Russian Aviation. Podle údajů z ruského ministerstva dopravy došlo k přepsání celkem 180 letadel od konce února, kdy se začalo mluvit o sankcích vůči Rusku. Ty počítají s ukončením leasingových smluv nebo zákazem dodávek náhradních dílů.

Podle serveru došlo k přesunu letadel společností Aeroflot, Pobeda, Utair, Rossiya a Ižavia. Součástí přesunů jsou i nejnovější letouny A350-900 pro Aeroflot, poslední kus Aeroflot převzal ve stejný den, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Registrace na Bermudách byla většinou podmínkou leasingových firem, které více důvěřují bermudskému právnímu prostředí než ruskému.

Leasingovým společnostem se podařilo převzít zatím jen několik letadel, u kterých využili skutečnost, že je dopravce měl v zahraničí. Ruské aerolinky až na pár výjimek ale v podstatě přerušily spojení se světem a kvůli uzavírce vzdušného prostoru je pro majitele letadel velmi obtížné se k letadlům dostat. Odhady mluví o zhruba 515 letadlech, které jsou v Rusku a patří neruským leasingovým společnostem. V Rusku se mezitím mluví o tom, že vláda zvlášním zákonem letadla ukradne (oficiálně znárodní).

Tagy Aeroflot leasing letadel sankce vůči Rusku
61 komentářů