Ural Airlines ruší spoje do Egypta. V Šarm aš-Šaichu jim hrozilo zabavení letadla

A321neo společnosti Ural Airlines. Foto: Ural AirlinesA321neo společnosti Ural Airlines. Foto: Ural Airlines

Podle ruské agentury už byli cestující v letadle do Moskvy, když přišel zákaz vzletu.

(aktualizováno 7.3. 10:29) Ruská letecká společnost Ural Airlines od dnešního dne nejméně do května přerušuje spojení mezi Ruskem a Egyptem. Dopravce to oznámil na svých stránkách. Po Aeroflotu jde o další ruské aerolinky, které omezují mezinárodní lety.

Firma jako důvod uvedla „geopolitickou situaci“. Jedním z důvodů může být obava, že jí leasingové společnosti začnou kvůli sankcím zabavovat letadla. Ukrajinský server Dialog dnes uvedl, že jedno letadlo již bylo zabaveno na letišti Šarm aš-Šaich. K tomu nakonec  nedošlo a po mnohahodinovém zpoždění letadlo odletělo do Moskvy.

Podle dat na Flightradar24.com šlo o A321neo registrace VQ-BKY, jde o téměř nový stroj dodaný loni. Letadlo přilétlo do Egypta v sobotu večer, odletělo nakonec až v neděli odpoledne.  Podle agentury RIA už cestující nastoupili do letadla, když egyptské úřady na žádost majitele letadla zablokovaly odlet. Cestující tak vystoupili. Let do Moskvy měl velmi netradiční trasování, kvůli sankcím museli letět přes Saúdskou Arábii a Írán.

Sankce mohou ruskému letectví způsobit existenční problémy. Kromě zákazu letů do řady zemí je zastaven i servis a dodávka dílů ze zahraničí. Rusko zvažuje, že letadla zahraničním majitelům ukradne.

Tagy Ural Airlines
71 komentářů