Další aerolinka zkrachovala. Islandský WOW Air nenašel zachránce

Airbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow AirAirbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow Air

Několik měsíců očekávaný konec další evropské aerolinky nastal. Islandská nízkonákladová společnost WOW air dnes po zastavení letů oznámila, že firma

Několik měsíců očekávaný konec další evropské aerolinky nastal. Islandská nízkonákladová společnost WOW air dnes po zastavení letů oznámila, že firma úplně končí.  Dopravce se dlouhodobě potýkal s nedostatkem financí, jednání s možnými investory zkrachovala. Jde o dvanáctý krach evropské aerolinky za poslední rok.

Konec oznámila firma v prohlášení na svých stránkách.  Ještě ráno, když zastavila všechny lety uvedla, že finalizuje jednání o vstupu nových investorů. Na počátku týdne firma oznámila dohodu s věřiteli, kteří měli kapitalizovat své pohledávky.

Z jednání o záchranu aerolinky vycouvala minulý týden společnost Indigo Partners, zájem pak ztratila i Icelandair Group. Aerolinka s jedenácti letadly už na počátku týdne začala rušit některé lety.

Krach se dotkne desítek tisíc cestujících. Aerolinka postavila svůj byznys na nízkonákladových letech mezi Islandem a Evropou a USA a Kanadou. Model se ukázal ale jako finančně dlouhodobě neudržitelný, firma byla dlouhodobě ve ztrátě.  Firma měla ve flotile celkem jedenáct airbusů A321.

Firma se snažila nalákat na lety přes Atlantik za cenu i kolem 100 dolarů za jednu cesto, což vedlo k velkému poklesu cen letenek přes Atlantik i u jiných dopravců. Firmu využívali i čeští cestující, létala z Berlína.

Poznámka: jde o aktualizovaný text o zastavení letů, který vyšel ráno, proto jsou zde některé komentáře ještě ke zprávě o tom, že došlo k zastavení letů, nikoliv ukončení činnosti.

Tagy Top wow air
10 komentářů