Wizz Air zmenšuje náskok Ryanairu, Smartwings ohlásily růst o 170 %

Boeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště Praha

Smartwings přepravily za srpen více cestujících než v červenci.

Oživování letecké dopravy v Evropě pokračuje, i když k číslům před pandemií má stále daleko. Tři letecké společnosti dnes ohlásily své přepravní výsledky za srpen. Ty ukazují růst v porovnání s loňským osmým měsícem v řádu desítek až stovek procent.

Smartwings za srpen přepravily 617 tisíc cestujících, což je v porovnání s loňským srpnem nárůst o 171 %. Téměř přesně polovina z tohoto čísla jsou cestující z Letiště Václava Havla, z Brna a Ostravy celkem 83 tisíc. Oproti červenci jde o další růst, v sedmém měsíci cestovalo se Smartwings 584 tisíc cestujících.

Čísla o přepravených cestujících zveřejnily i Ryanair a Wizz Air. Ryanair přepravil za srpen 11,1 milionu cestujících, letadla byla v průměru obsazena z 82 %. Oproti loňskému srpnu jde o růst o 58 %. Wizz Air zaznamenal růst o 50 % na 3,5 milionu pasažérů.

Data za srpen ukazují, že Ryanair sice dál dominuje evropským aerolinkám, Wizz Air ale jeho náskok výrazně stahuje. Ještě v srpnu 2019 přepravil za měsíc zhruba čtvrtinu toho, co Ryanair, teď již zhruba třetinu. Wizz Air se dostal počtem cestujících již na 90 % hodnot před pandemií, Ryanair je zatím na zhruba 75 %.

Tagy Ryanair smartwings Wizz Air
21 komentářů