Letecká doprava v Evropě se rychle zvedá, za dva týdny stoupl provoz o pětinu

Letiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schiphol.nlLetiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schiphol.nl

Optimistická prognóza Eurocontrol počítá s tím, že se do konce roku vrátí čtyři pětiny letů.

Evropské aerolinky zažívají z pohledu nárůstu počtu letů jedno z nejoptimističtějších období od vypuknutí pandemie koronaviru. Letový provoz se dostal téměř na dvě třetiny ve srovnání s obdobím před pandemií.

Podle dat dnes zveřejněných evropským řízením letového provozu Eurocontrol proběhlo v evropském vzdušném prostoru včera 21 567 letů, což je 62 % počtu letů ve stejném dni v roce 2019 a nárůst o 19 % za dva týdny. Nárůst počtu letů ale automaticky neznamená, že by o tolik rostl i počet cestujících. I data například za červen u Ryanairu ukazují, že letadla létají prázdnější než v letech před koronavirem. Podle statistik byl 2. červenec od vypuknutí pandemie s 23 772 lety nejrušnějším dnem na evropském nebi.

Se začátkem prázdnin ohlásily velký nárůst především nízkonákladové společnosti, které nyní tvoří 54 % provozu na evropském nebi. Například easyJet za poslední dva týdny vypravil o 158 % více letů než při posledním reportu Eurocontrol v druhé polovině června.

Největším dopravcem podle počtu letů je nyní v Evropě Ryanair. V popředí zůstávají Turkish Airlines. Ty byly díky menším restrikcím pro vnitrostátní lety po Turecku řadu měsíců největší evropskou aerolinkou, stejně tak i Istanbul největším letištěm. Evropskou jedničkou podle počtu letů je ale nyní opět Amsterdam.

Největší aerolinky na začátku července v Evropě. Foto: Eurocontrol

Největší aerolinky v Evropě na začátku července. Foto: Eurocontrol

Eurocontrol nastínil i tři možnosti dalšího vývoje leteckého provozu. Optimistická verze počítá s tím, že už na konci roku bude provoz na 80 % stavu před covidem, pesimistická s 50 %.

Tagy Eurocontrol obnovení provozu po pandemii koronaviru
23 komentářů