Burgas poprvé ovládl žebříček destinací, kam se z Prahy létá nejčastěji

Cestující na Letišti Praha vystupují z letadla. Foto: Letiště PrahaCestující na Letišti Praha vystupují z letadla. Foto: Letiště Praha

Počty cestujících v červenci se dostaly ke třetině hodnot roku 2019, meziročně stouply o 140 %

Oživení letecké dopravy zasáhlo v červenci i provozní statistiky Letiště Praha. Počet cestujících za měsíc dosáhl nejvyšší hodnoty od vypuknutí pandemie v loňském roce, stále není ale ještě ani na třetině úrovně roku 2019.

Podle dat Letiště Praha bylo odbaveno za červenec celkem 605 tisíc cestujících, což představuje meziroční nárůst o 140 %. V červenci 2019 odbavilo Letiště Praha 1,961 milionu cestujících.

„Provozní výsledky za uplynulý měsíc překonaly naše původní prognózy odbavených cestujících a zároveň potvrzují, že se cestující vrací do letadel. Češi vybírají letos v létě z typicky dovolenkových destinací, ale mohou využít i další spojení do významných evropských metropolí. Naší prioritou pro následující měsíce je s ohledem na postupující proočkovanost a zjednodušení podmínek pro očkované cestující podpora příjezdového cestovního ruchu a na to navázaná další obnova provozu,“ řekl Jaroslav Filip, ředitel leteckého obchodu Letiště Praha. Letiště v červenci očekávalo původně pokoření hranice 550 tisíc cestujících.

Data z letiště ukazují, že letadla létala v červenci podstatně plnější, než v sedmém měsíci loňského roku. Letištní statistiky zaznamenaly 7012 vzletů a přistání (tzv. pohybů), což představuje nárůst o 48 procent oproti loňskému roku. Počet cestujících přitom stoupl téměř trojnásobně.

Letiště Praha nabízí aktuálně zhruba sto destinací, kam se dá z Prahy doletět přímo. K obnově dalších došlo během srpna nebo k nim dojde v září. Jde například o Wizz Air, který začne létat do Neapole, Blue Air do Milána na letiště Linate.

Poptávka po dovolených výrazně ovlivnila i žebříček destinací, kam z Prahy letělo nejvíce lidí. Poprvé v historii obsadil první pozici v měsíčních statistikách bulharský Burgas, následovaný řeckým Rhodosem a Heraklionem.

Žebříček destinací s nejvíce cestujícími z Prahy v červenci 2021

Žebříček destinací s nejvíce cestujícími z Prahy v červenci 2021

Tagy BOJ Burgas letiště praha prg
3 komentáře