Wizz Air v Norsku otočil, povolí založení odborové organizace

Airbus A321neo společnosti Wizz Air v Londýně. Foto: Luton AirportAirbus A321neo společnosti Wizz Air v Londýně. Foto: Luton Airport

Maďarský dopravce čelil v Norsku velké kritice za svoji ignoraci odborů.

Letecká společnost Wizz Air umožní svým zaměstnancům v Norsku sdružovat se v odborech. Reagovala tak na kritiku původních výroků šéfa aerolinek Józsefa Váradiho, který se vymezil proti působení v odborech.

Wizz Air v tiskovém prohlášení publikovaném například na norském serveru E24 uvedl, že došlo „k nesprávnému obvinění“ aerolinek. Firma uvedla, že respektuje norský model pracovního života a bude dodržovat norské předpisy. „Firemní kultura společnosti Wizz Air je založena na spokojených zákaznících a zaměstnancích, což je předpokladem úspěchu v leteckém průmyslu,“ řekl Johan Eidhagen z Wizz Air.

Wizz Air vzbudil pozornost krátce po oznámení svých plánů na expanzi na vnitrostátní linky v Norsku, debata o aerolince se dostala až do norského parlamentu. Premiérka Erna Solbergová uvedla, že z principu s maďarským dopravcem nepoletí, protože nemá odborovou organizaci.

„Nechci létat se společností, která zakazuje zaměstnancům sdružovat se v odborech,“ řekla Solbergová v parlamentu poté, co toto téma vytáhl předseda opoziční Strany práce Jonas Gahr Støre. Odborové svazy vyzvaly k bojkotu aerolinek. Váradi uvedl, že aerolinky vytváří pracovní místa i bez odborářů.  „Vytváříme nová pracovní místa i bez odborů a dál rosteme. Podívejte se na aerolinky, které okupují odboráři. Všechny jsou před krachem,“ řekl ve středu Váradi.

Tagy Norsko Wizz Air
2 komentáře