Norští odboráři vyzvali k bojkotu Wizz Air, premiérka s nimi nepoletí „z principu“

Airbus A320 v nátěru společnosti Wizz Air. Foto: Wizz AirAirbus A320 v nátěru společnosti Wizz Air. Foto: Wizz Air

Vstup maďarského dopravce na vnitrostátní linky v Norsku se dostal až do parlamentu.

Příchod nízkonákladové společnosti Wizz Air na vnitrostátní trasy v Norsku se dostal až na půdu tamějšího parlamentu. Norská premiérka Erna Solbergová uvedla, že z principu s maďarským dopravcem nepoletí, protože nemá odborovou organizaci.

Nechci létat se společností, která zakazuje zaměstnancům sdružovat se v odborech,“ řekla Solbergová v parlamentu poté, co toto téma vytáhl předseda opoziční Strany práce Jonas Gahr Støre.

O události informovala řada norských médií, například E24. „Stejně jako jsem nikdy neletěla s Ryanairem, je pro mě nepřijatelné létat s aerolinkami, které nemají řádné pracovní podmínky pro zaměstnance,“ řekla premiérka.

Wizz Air minulý týden ohlásil vstup na vnitrostátní linky v Norsku, od listopadu začne létat z Osla do Bergenu, Trondheimu a Tromsø.

Šéf Wizz Air: podívejte se na aerolinky, které okupují odboráři

Maďarský dopravce uvedl při příchodu na norský trh, že nebude s místními odborovými organizacemi jednat. Místní odborové svazy proto už vyzvaly své členy, aby Wizz Air ignorovali.

Podle vyjádření šéfa Wizz Air Józsefa Váradiho pro list Dagens Næringsliv je snaha odborářů o bojkot cestování s aerolinkami dětinská. „Vytváříme nová pracovní místa i bez odborů a dál rosteme. Podívejte se na aerolinky, které okupují odboráři. Všechny jsou před krachem,“ řekl Váradi. Pro list E24 pak uvedl, že je hrdý na firemní kulturu Wizz Airu včetně komunikace se zaměstnanci.

Tagy Norsko odbory Wizz Air
100 komentářů