Český patent na opravu výtluků chce do zahraničí, představili ho v Rakousku a USA

Mikrovlnný cestář na opravy výtluků. Foto: FUTTECMikrovlnný cestář na opravy výtluků. Foto: FUTTEC

Společnost pracuje na třetí generaci "mikrovlnných cestářů".

Společnost FUTTEC, která vyvinula systém mikrovlnných oprav výtluků v asfaltových komunikacích, zkouší se svou patentovanou technologií proniknout i na rakouský a americký trh.

Minulý týden firma ve spolupráci se stavebními firmami PORR a Strabag představila zastupitelům a správcům komunikací Vídně a také rakouskému správci silnic Asfinag technologii pro rychlou a trvanlivější opravu silnic.

„Využití naší mikrovlnné technologie není limitováno žádným ročním obdobím ani klimatickými podmínkami – s jedinou výjimkou. Tou je silný déšť, při němž po vozovce tečou proudy vody. A ve Vídni nás přivítalo právě takové počasí. Podmínky pro předvedení oprav výtluků technologií FUTTEC tedy byly opravdu extrémní,“ řekl Jiří Rušikvas, zakladatel a majitel společnosti FUTTEC.

Podle něj se i přes nepřízeň počasí podařilo technologii představit. „Jsme velmi rádi, že je naše neinvazivní metoda, která navrací zacelenému místu parametry původní vozovky, zaujala. Tím se nám otevírá cesta k navázání těsnější spolupráce,“ dodal Rušikvas. FUTTEC se zúčastnil i nedávné obchodní mise do USA, kde chce navázat další kontrakty.

Představení technologie FUTTEC ve Vídni. Foto: FUTTECPředstavení technologie FUTTEC ve Vídni. Foto: FUTTECMikrovlnný cestář na opravy výtluků. Foto: FUTTEC

Technologie získala takzvaný evropský patent. Slouží k preventivní neinvazivní údržbě asfaltových vozovek. Dokáže zacelit výtluk na asfaltovém povrchu bez vzniku spáry, změny původních parametrů komunikace a nutnosti dlouhodobých uzavírek, spojených s objížďkami a dopravními kolonami.

Firma aktuálně pracuje na nové generaci výkonnějších a rychlejších „mikrovlnných cestářů“, tedy strojů série FT3 pro kompletní bezespáré opravy výtluků o rozměrech do 60 x 80 cm. Zároveň pracuje na celém ekosystému oprav, díky němuž bude možné výtluky na silnicích také detekovat a předvídat.

Tagy FUTTEC opravy výtluků
43 komentářů