Vytíženou silnici přes Ještědský hřbet čeká další oprava, tentokrát bez úplné uzavírky

Opravená silnice z Liberce na sedlo Výpřež. Foto: Liberecký krajOpravená silnice z Liberce na sedlo Výpřež. Foto: Liberecký kraj

Oprava vyjde o čtvrtinu levněji, než byl odhad.

Společnost Integra stavby je vítězem soutěže na druhou etapu rekonstrukce silnice III/2784 přes Ještědský hřbet. Důležitá spojnice mezi Libercem a Podještědím, po které projede denně šest tisíc aut, bude na rozdíl od první etapy opravována za provozu.

Druhá etapa se týká úseku ze sedla Výpřež po Světlou v Podještědí. Integra vyhrála díky nejnižší ceně. V soutěži s odhadovanou cenou 130 milionů nabídla 96,8 milionů korun.

Začít stavět by se mělo nejpozději v dubnu příštího roku a hotovo by mělo být v květnu roku následujícího. Kraj obdrží dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Na rozdíl od rekonstrukce předchozí části silnice tentokrát práce nepřinesou celkovou uzavírku, jednosměrnou dopravu budou řídit semafory.

Předchozí uzavření frekventované silnice v úseku směrem na Výpřež přineslo komplikace zejména obyvatelům z Podještědí, kteří jezdí do Liberce za prací, k lékaři nebo do škol. Museli využívat objízdnou trasu, která je téměř dvakrát delší. Znamenalo to také velké náklady na zajištění autobusové dopravy. Tuto situaci už jsme opakovat nechtěli. Proto byla součástí zadání podmínka, že provoz nebude během rekonstrukce uzavřen zcela, ale bude v určitém režimu umožněn,“ řekl hejtman Martin Půta.

Při rekonstrukci silničáři nejenže odstraní horní vrstvy asfaltu, ale zároveň na řadě míst upraví podloží, vybudují odvodňovací systém a postaví nové opěrné zdi. Vozovka se rozšíří minimálně na sedm metrů a doplní ji svodidla a nové dopravní značení. Úpravami projdou též křižovatka na Výpřeži a křížení se silnicí číslo III/27246, která vede na Křižany.

Tagy III/2784 Integra stavby Liberecký kraj silnice přes Ještěd
3 komentáře