Silnici přes Ještědský hřbet čeká další oprava, kraj ji podmínil zachováním provozu

Opravená silnice z Liberce na sedlo Výpřež. Foto: Liberecký krajOpravená silnice z Liberce na sedlo Výpřež. Foto: Liberecký kraj

První etapa probíhala za plné uzavírky silnice.

Liberecký kraj začal vybírat zhotovitele opravy silnice III/2784, která spojuje přes Ještědský hřbet Liberec s Podještědím. Po zkušenostech z první části opravy nově podmínil práce ponecháním provozu během opravy.

Akce s předpokládanou hodnotou 130 milionů korun naváže na první etapu z Horního Hanychova do sedla Výpřež, která probíhala loni a letos za plné uzavírky a řidiči museli jezdit objíždkou přes dvacet kilometrů.

„Naším hlavním cílem je, aby práce na rekonstrukci tohoto úseku neprováděla stavební firma za úplné uzavírky. Proto budeme po dodavateli a krajské správě silnic požadovat, aby během rekonstrukce byl provoz omezen minimálně,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Rekonstrukce úseku přinese lepší podmínky řidičům, jelikož dojde k odvodnění komunikace, úpravě křižovatek, zvýšení bezpečnosti, rozšíření vozovky, instalaci svodidel a také k úplné obnově a doplnění stávajícího dopravního značení. V rámci oprav komunikace se k lepšímu změní i stávající křižovatky. „Ty budou rekonstruovány zejména za účelem zvýšení bezpečnosti řidičů a dalších účastníků provozu. Dojde i k úpravě nástupišť pro autobusy veřejné linkové dopravy,“ dodal Sviták.

Ještě letos začne také oprava navazující silnice do Křižan. Necelé tři kilometry dlouhý úsek silnice dostane nový povrch, dojde k opravě mostu a vybudování opěrné zdi. Stavba bude rozdělena na tři etapy, a to s ohledem na obslužnost přilehlých nemovitostí, vedení linek veřejné autobusové dopravy a možnosti využití objízdných tras. Odhadovaná cena je 53 milionů korun, zakázka není ještě ukončena.

Tagy III/2784 Liberecký kraj silnice přes Ještěd
4 komentáře