Vysokorychlostní vlaky dorazily do dalšího španělského regionu

První vysokorychlostní vlak ve stanici Murcia. Foto: AdifPrvní vysokorychlostní vlak ve stanici Murcia. Foto: Adif

Španělsko překonalo hranici čtyř tisíc kilometrů vysokorychlostních tratí.

Těsně před Vánoci se obyvatelé regionu Murcia dočkali poprvé v historii vysokorychlostního spojení s hlavním městem. Španělské dráhy Renfe zahájily provoz na trati do Madridu. Trať má přinést větší rozvoj oblasti.

Máme vůči této oblasti historický dluh. Murcia byla nespravedlivě mimo síť vysokorychlostních železnic,“ řekl po otevření trati španělský premiér Pedro Sánchez.

Renfe nabízejí na této trati celkem čtyři spoje denně každým směrem, tak malý rozsah provozu je terčem velké kritiky. Nejrychlejší vlaky jedou 2 hodiny a 40 minut. Dva páry spojů jedou přes Alicante, doba jízdy je pak 3 hodiny a 30 minut.

Murcia získala napojení díky nové, 16 kilometrů dlouhé spojce z Benielu. Vznikla paralelně vedle stávající tratě se širokým rozchodem. Její výstavba vyšla na 410 milionů eur.

Dokončením nového úseku přesáhla délka vysokorychlostních tratích ve Španělsku 4000 kilometrů. Více takových tratí má na světě jen Čína. Letos španělský správce železniční infrastruktury Adif otevřel celkem 287 kilometrů nových vysokorychlostních tratí. Murcia by se měla dočkat lepšího spojení i podél pobřeží, Adif aktuálně buduje vysokorychlostní koridor podél Středozemního moře. Mapa sítě vysokorychlostních tratích ve Španělsku je zde.

Tagy Adif AV renfe Španělsko VRT Vysokorychlostní tratě ve Španělsku vysokorychlostní železnice ve Španělsku
17 komentářů