Vysočina: Vlaků přibude, ze 17 míst zmizí pokladny, vozidla se nemění

Motorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhyMotorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhy

V regionální vlakové dopravě na Vysočině dojde s příchodem nového jízdního řádu 15. prosince na některých tratích k významným změnám,

V regionální vlakové dopravě na Vysočině dojde s příchodem nového jízdního řádu 15. prosince na některých tratích k významným změnám, které vycházejí z nové smlouvy s krajem Vysočina. Podrobnosti dnes oznámili v tiskové zprávě České dráhy, které získaly na Vysočině smlouvu na dalších deset let.

Oproti letošnímu roku dojde k navýšení rozsahu objednávané regionální dopravy o téměř devět procent na více než 4,4 milionu vlakových kilometrů. České dráhy vypraví na území kraje Vysočina v průměru 372 vlaků denně, v pracovní dny 406 vlaků, o víkendech a svátcích 285 spojů.

„Nový jízdní řád reaguje na potřeby obyvatelstva v rámci rychlého spojení s okolními kraji, tedy například pro spojení na Prahu, Brno, Znojmo, Pardubice, Tábor, České Budějovice a tak dále,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek. Nový grafikon obsahuje navýšení počtu spěšných a osobních vlaků ve směru Havlíčkův Brod – Jihlava – Kostelec u Jihlavy – Telč a dále do Dačic a Slavonic v Jihočeském kraji. „Dochází také k odstranění nutnosti přestupů ve Světlé nad Sázavou ve směru Havlíčkův Brod – Ledeč nad Sázavou, byť zde se jedná jen o přemístění přestupů do sousední stanice Ledeč nad Sázavou. V Ledči se přestupy budou týkat menšího počtu cestujících,“ doplnila ředitelka regionálního obchodního centra Českých drah Lenka Horáková.

Ani Vysočině se přitom nevyhne trend ubývání pokladen. Jedenáct pokladen bude zrušeno z důvodu ukončení smlouvy o prodeji se Správou železniční dopravní cesty. Prodej bude ukončen k 30. listopadu v těchto nádražích: Batelov, Bransouze, Kralice nad Oslavou, Leština u Světlé, Luka nad Jihlavou, Moravské Budějovice, Okrouhlice, Počátky-Žirovnice, Rapotice, Rožná, Ždírec nad Doubravou. K tomu samotný kraj preferuje prodej jízdenek online nebo u průvodčích. Kvůli nezájmu kraje proto zmizí 14. prosince dalších šest pokladen: Dobronín, Humpolec, Křižanov, Okříšky, Pelhřimov a Přibyslav. Pokladní přepážky zůstanou v těchto stanicích: Havlíčkův Brod, Třebíč, Jihlava, Jihlava město, Chotěboř, Náměšť nad Oslavou, Světlá nad Sázavou, Telč, Golčův Jeníkov město, Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě a Ledeč nad Sázavou.

Většina spěšných vlaků na Vysočině nově dostane jména. Spěšné vlaky Havlíčkův Brod – Telč (– Slavonice) jsou skupinově pojmenovány jako „Renesance“, dva páry spěšných vlaků (Okříšky –) Třebíč – Brno obdržely název „Horácký expres“ a jednotlivé páry spěšných vlaků (Znojmo –) Moravské Budějovice – Jihlava – Havlíčkův Brod dostaly názvy „Veltlínské zelené“, „Ryzlink rýnský“ a „Sauvignon“.

Vozový park se na Vysočině zásadně nemění, nejmodernějšími vozidly zůstávají vozy řady 841 RegioSpider (výroba 2012). Pořízení zcela nových motorových i elektrických jednotek se očekává kolem roku 2023.

Změny na jednotlivých tratích popsaly dráhy podrobně ve své zprávě.

Tagy České dráhy jízdní řád Top Vysočina
28 komentářů