dkv-spojujeme

Vyšetřovatel nehod, který byl u jihlavské srážky lokomotiv, skončil u Českých drah

Srážka dvou lokomotiv řady 230 v Jihlavě. Foto: František DobrotaSrážka dvou lokomotiv řady 230 v Jihlavě. Foto: František Dobrota

U soukromého dopravce měl jet zaměstnanec Českých drah o své dovolené. Výpověď podal podle zdrojů Zdopravy.cz sám.

Úterní srážka lokomotiv v Jihlavě má první personální dohru. Strojvedoucí lokomotivy dopravce CityRail, která narazila do odstaveného stroje ČD Cargo, skončí své hlavní zaměstnání u Českých drah, kde měl na starost bezpečnost provozu.

Informaci o jeho konci potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje, České dráhy oficiálně jeho konec nechtějí komentovat. „Personální záležitosti na této úrovni nikdy nekomentujeme,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Strojvedoucí byl u Českých drah zaměstnán jako systémový specialista na odboru provozu osobní dopravy, konkrétně na oddělení bezpečnosti železniční dopravy. To například interně vyšetřuje některé mimořádné události dopravce. Podle zdrojů Zdopravy.cz podal výpověď sám.

Jeho působení u soukromého dopravce už v úterý potvrdila mluvčí Gabriela Novotná. U Českých drah ale jako strojvedoucí nejezdí. „Vedlejší činnost na tuto funkci má povolenou. V době vzniku mimořádné události čerpal řádnou dovolenou,“ dodala Novotná.

V minulosti působil u Drážní inspekce. Na směnu nastoupil v úterý po půlnoci v Brně, souprava směřovala přes Jihlavu do Jindřichova Hradce.

Nehoda ukazuje i slabinu chystaného monitoringu licence strojvedoucích, o které přes rok mluví Drážní úřad. Vůbec totiž neřeší strojvedoucí, kteří před nástupem do lokomotivy mají jinou práci a mohou být unaveni z jiné činnosti.

Ke srážce nákladního vlaku došlo v Jihlavě v úterý ráno, nehoda se obešla bez zranění. V důsledku srážky byla odstavená lokomotiva posunuta o zhruba 94 metrů. Škoda na místě mimořádné události byla vyčíslena celkově na 7 300 000 Kč (5 miliony odstavená lokomotiva, 2 miliony nákladní vlak, 300 tisíc trať).

Podle dobře informovaných zdrojů strojvedoucí vyjel s nákladním vlakem a lokomotivu neměl připojenou k brzdovému potrubí, čímž neovládal vlakovou brzdu. Samotnou lokomotivní brzdou nemohl soupravu zastavit. Kvůli tomu nezvládl v Jihlavě zastavit před návěstidlem.

Tagy České dráhy CityRail srážka lokomotiv
81 komentářů