Vylepšení tahu do Bavor. Začalo společné řízení k obchvatu Babylonu na I/26

Silnice I/26 u obce Babylon. Pramen: ŘSDSilnice I/26 u obce Babylon. Pramen: ŘSD

Obchvat Babylonu je první na řadě v seznamu několika staveb, které ŘSD na I/26 na jih od Plzně chystá.

Silnice I/26 se má v příštích letech v úseku mezi dálnicí D5 a hraničním přechodem Folmava dočkat několika vylepšení v podobě přeložek mimo obce. První na řadě je obchvat obce Babylon na Domažlicku, u kterého Krajský úřad Plzeňského kraje aktuálně zahájil společné územní a stavební řízení.

Téměř šestikilometrová přeložka se má budovat v letech 2025 až 2027. Podle ŘSD současné vedení silnice neodpovídá požadavkům na tahy I. třídy, přeložka navíc uleví obyvatelům obce, kterou zatěžuje především kamionový tranzit. Babylon je rovněž oblíbené místo pro letní rekreaci, přičemž mezinárodní silnice vede těsně podél přírodního koupaliště.

Součástí stavby bude pět mostů, z nichž nejdelší (přes biokoridor a výpusť Černého rybníka) bude měřit 136 metrů. Zmizí také úrovňový přejezd na trati 184 (Domažlice – Tachov), nově silnice trať překlene. Dvoupruhová přeložka bude také doplněna o předjížděcí pruhy.

ŘSD podalo žádost o společné povolení 2. června. Po jeho vydání budou moci silničáři zahájit výkupy pozemků. Trasa přeložky vede převážně nezastavěným územím severně a západně od obce Babylon.

I/26, Babylon obchvat. Pramen: ŘSD

I/26, Babylon obchvat. Pramen: ŘSD

Obchvat Babylonu je první na řadě v seznamu několika staveb, které ŘSD na I/26 na jih od Plzně chystá. Následovat má (2026 až 2030) největší projekt na trase, 12,5 kilometru dlouhá přeložka silnice v úseku od dálnice D5 za Stod, která mimo jiné zahrne právě obchvat Stodu. Na něj naváže obchvat Holýšova, který se má stavět v letech 2029 až 2032. Zhruba ve stejné době se má stavět i obchvat Horšovského Týna.

V minulosti byly postaveny obchvat Staňkova a přeložky Horšovský Týn – Meclov, Draženov – Havlovice a Česká Kubice – státní hranice.

Tagy Babylon obchvat I/26 ŘSD
26 komentářů