Výjimečně v květnu: Na dráze začíná prolongace nových režijek, potrvá jen měsíc

Posunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef PetrákPosunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Pro české železničáře a jejich rodiny začalo s příchodem května období, během kterého si musejí prodloužit platnost své režijky. Prolongace

Pro české železničáře a jejich rodiny začalo s příchodem května období, během kterého si musejí prodloužit platnost své režijky. Prolongace režijek kvůli zavedení nového modelu začala letos se čtyřměsíčním zpožděním a potrvá pouze jeden měsíc. Kdo období promarní, má smůlu. V minulých letech byly na prolongaci vyhrazeny leden a únor.

Základní změny jsou od letoška dvě. Cena režijek vzrostla, zaměstnanci zaplatí za svou historickou vymoženost o stokorunu více, tedy 1100 korun. Větší kontroverze vyvolává skutečnost, že z platnosti základní režijky jsou vyňaty komerční vlaky Českých drah (pendolino), lanovka na Ještěd a přeprava zavazadel.

Železničáři si ale mohou přikoupit za 690 korun bonus, který jim umožní komerční vlaky i lanovku využívat. Zaměstnancům Českých drah a Správy železniční dopravní cesty to zaplatí zaměstnavatel. „Zaměstnanci si budou moci začít žádat o časový příplatek od 2. 5. 2018, proto nyní jejich počet ještě neznáme. To platí i pro celkovou výši příspěvku,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Podle ní si na personálních pracovištích správy železnic mohou o časový příplatek zažádat i důchodci SŽDC.

Osud režijek se řešil po valnou část loňského roku. České dráhy argumentovaly tím, že je povinnost vozit majitele režijek diskvalifikuje v soutěžích. Ministerstvo dopravy a železniční odbory nakonec v prosinci uzavřely memorandum, podle kterého se režijky postupně překlopí v zaměstnanecký benefit. Ze základní režijky tak budou vyňaty nejen komerční vlaky, ale postupně i spoje, které České dráhy získají v soutěžích.

Letošní režijky budou platné jen do konce nynějšího grafikonu, předběžně se proto počítá s tím, že dalším prolongačním obdobím na příští jízdní řád bude listopad.

Aktivních uživatelů režijek je dnes zhruba 110 tisíc. Jde nejen o zaměstnance firem na dráze, ale i jejich rodinné příslušníky a důchodce.

Ceny režijek:

Zaměstnanci zaplatí 1100 korun, rodinní příslušníci zaměstnanců a důchodců (manželé, manželky, registrovaní partneři) 1250 korun, pozůstalí (vdovy, vdovci) 1250 korun, důchodci 600 korun, děti a studenti do 26 let 600 korun.

Časové příplatky pro komerční spoje (včetně lanovky na Ještěd):

Pro období 2018 se příplatek stanoven na 690 korun pro držitele režijek starší 15 let, příplatek pro děti do 15 let a důchodce je 350 korun. Místo toho je možné si k režijce pořídit jednorázový příplatek za 125 korun, který platí do 24:00 druhého dne.

Výhradně zaměstnanci ČD si mohou pořídit i druhý typ časového příplatku: na zavazadla (především jízdní kola). Ten činí 490 korun.

Tagy České dráhy prolongace režijky SŽDC
21 komentářů