Výhodnější cestování s ČD využívá 1100 policistů, mohou pomoci průvodčím

Průvodčí ve vlaku ČD. Pramen: České dráhyPrůvodčí ve vlaku ČD. Pramen: České dráhy

Nejoblíbenější je mezi policisty aplikace IN 100. Po její zlevněné variantě sáhla více než polovina držitelů policejní slevy.

Policejní slevu využívá u Českých drah více než 1100 příslušníků policie. Možnost cestovat levněji dostali přesně před rokem, a to na základě dohody policie a Českých drah. V aplikaci Můj vlak si mohou pořídit virtuální In-Kartu (IN 25, IN 50 a IN 100) za poloviční cenu.

Policisté jsou na oplátku při cestě k dispozici vlakovému doprovodu při řešení případných potíží. Průvodčí zjistí přítomnost policisty při kontrole jízdenek.

„Nabídku zvýhodněného jízdného nevnímám pouze jako drobné poděkování těm, kteří každý den riskují své zdraví pro ochranu ostatních. Zároveň chceme, aby s našimi vlaky policisté cestovali, protože pokud během cesty dojde k bezpečnostnímu incidentu, může náš vlakový personál požádat přítomného policistu o pomoc, což zrychlí a zefektivní řešení takovýchto situací. Máme i vazbu od kolegů z vlakových čet, že se cítí bezpečněji,“ uvedl šéf ČD Michal Krapinec.

Podle něj policisté z řad cestujících už několikrát poskytli asistenci vlakovému personálu, například pomáhali při vylučování agresivních osob z přepravy. Policie zase vnímá levnější cestování s Českými drahami jako jeden z benefitů, který pomáhá „stabilizovat personální situaci“.

„Spolupráce je oboustranně výhodná, jelikož už prostá přítomnost našich příslušníků ve vlakových spojích bezesporu přispívá ke zvýšení bezpečnosti,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Nejoblíbenější je mezi policisty aplikace IN 100, jejíž běžná cena na rok do 2. třídy činí 21 990 korun. Po její zlevněné variantě sáhla více než polovina držitelů policejní slevy.

Tagy bezpečnost ve vlacích České dráhy Policie ČR
70 komentářů