Policisté budou mít levnější In-Kartu, pomohou ve vlacích při řešení problémů

Nepořádek ve vlaku, ilustrační foto. Pramen: České dráhyNepořádek ve vlaku, ilustrační foto. Pramen: České dráhy

Dohoda mezi Policií České republiky a Českými drahami platí od března. Nabídku zatím využilo zhruba 200 policistů.

Policisté dostali možnost cestovat levněji vlaky Českých drah. V aplikaci Můj vlak si mohou pořídit virtuální In-Kartu (IN 25, IN 50 a IN 100) za poloviční cenu. Slevu dostali na základě dohody policie a Českých drah. Policisté budou při cestě k dispozici vlakovému doprovodu při řešení potíží. Průvodčí zjistí přítomnost policisty při kontrole jízdenek.

„Příkladem je třeba konflikt s cestujícím bez platného jízdního dokladu. Zapojení policisty může díky jeho pravomocem urychlit řešení těchto situací, které mohou mít vliv i na zpoždění vlaku, protože nebude nutné čekat na příjezd policistů do nejbližší vhodné stanice,“ uvedl šéf ČD Michal Krapinec.

Podle něj je hlavní změnou právě to, že průvodčí bude vědět o přítomnosti policisty ve vlaku a jeho místě. Loni se kvůli incidentům ve vlacích volala policie do vhodné stanice asi v 500 případech.

Dohoda mezi Policií České republiky a Českými drahami platí od března. Nabídku zatím využilo zhruba 200 policistů. „Našim příslušníkům jsme v souvislosti s tímto zvýhodněním připomněli ustanovení zákona o policii, ze kterého vyplývá povinnost provedení úkonu v případě, že je ohrožen veřejný pořádek nebo bezpečnost, a to i v době mimo službu,“ doplnil policejní prezident Martin Vondrášek. Policie a ČD rovněž chystají společné bezpečnostní akce proti sprejerům.

Na poloviční slevu mají nárok policisté, tedy lidé ve služebním poměru. Zvýhodnění ale získali i občanští zaměstnanci Policie ČR, a to v rozmezí 9–25 procent. U občanských zaměstnanců policie se zásah v případě incidentu neočekává.

Podle Krapince České dráhy chystají obdobnou spolupráci i se zdravotníky, podrobnosti ale ještě nejsou známy. „Taková spolupráce se zdravotníky se samozřejmě nabízí, nyní pro to hledáme vhodný mechanismus,“ řekl Krapinec. Zdravotník by mohl pomoci v případě zdravotních potíží u cestujících.

Tagy bezpečnost ve vlacích České dráhy Policie ČR
128 komentářů