Vybrané mýtné v dubnu po březnovém rekordu meziročně kleslo

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Dubnový výběr znamená nejnižší výsledek v letošním roce.

Duben byl po únoru letošním druhým měsícem, který přinesl meziroční pokles vybraného mýta na českých silnicích a dálnicích. Celkem provozovatelé nákladních aut zaplatili 1,155 miliardy korun, což je o 2,85 procenta méně než loni v dubnu. Společnost CzechToll, která mýtný systém pro stát provozuje, pokles připisuje především skutečnosti, že letošní duben měl o jeden pracovní den méně.

Vybraná suma v dubnu klesla po březnovém rekordu; ve třetím měsíci se vybralo 1,36 miliardy korun, což je nejvíce za jeden měsíc od začátku vybírání mýta v lednu 2007. Dubnový výběr znamená nejnižší výsledek v letošním roce.

Počet mýtných transakcí nicméně zhruba o procento meziročně vzrostl, a to na 87 milionů. To je dáno zejména rozšiřováním zpoplatněné sítě.

Od loňského července se začalo platit mýtné na dalších 373 kilometrech silnic I. třídy, na podzim pak byly zpoplatněny nově otevřené obchvaty Olbramovic, Církvice a Chýnova a od letošního ledna se mýtné vybírá i na nově otevřeném úseku dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem.

Za celý loňský rok mýtné vyneslo rekordních 14,85 miliardy korun.

Tagy czechtoll mýtné
1 komentář