Mýtné má nový měsíční rekord, v březnu se vybralo 1,36 miliardy korun

Kamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSDKamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSD

Za letošní první čtvrtletí výběr mýta v České republice meziročně vzrostl o procento na 3,7 miliardy.

Výběr mýtného si po roce připsal nový měsíční rekord. Provozovatelé vozidel s hmotností nad 3,5 tuny uhradili v březnu za dálnice a vybrané silnice I. třídy 1,36 miliardy korun, což je nejvíce za jeden měsíc od začátku vybírání mýta v lednu 2007.

Oproti březnu loňského roku, který držel dosavadní rekord, jde o nárůst o 0,6 procenta. Počet mýtných transakcí vzrostl meziročně o 4,6 procenta na více než 102 milionů, zejména z důvodu rozšiřování rozsahu zpoplatněných úseků ve druhé polovině roku 2022.

Od loňského července se začalo platit mýtné na dalších 373 kilometrech silnic I. třídy, na podzim pak byly zpoplatněny nově otevřené obchvaty Olbramovic, Církvice a Chýnova a od letošního ledna se mýtné vybírá i na nově otevřeném úseku dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem.

Za celý loňský rok mýtné vyneslo rekordních 14,85 miliardy korun. Za letošní první čtvrtletí výběr mýta v České republice meziročně vzrostl o procento na 3,7 miliardy.

Na konci března bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 767 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny, z toho 593 tisíc automobilů mělo zahraniční registrační značky. Provoz mýtného systému pro stát zajišťuje společnost CzechToll.

Tagy czechtoll kamiony mýtné
51 komentářů