Výběr mýtného v únoru meziročně klesl, navzdory rozšiřování zpoplatněné sítě

Kamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSDKamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSD

Přibližně 89 procent z vybraného mýtného připadlo v únoru na poplatky za použití dálnic.

Výběr mýtného na českých dálnicích a vybraných silnicích I. třídy v únoru mírně klesl. Dopravci zaplatili 1,173 miliardy korun, což je meziročně o 0,6 procenta méně. Pokles nastal navzdory tomu, že se zpoplatněná síť za posledních deset měsíců několikrát rozrostla.

Od loňského července se začalo platit mýtné na dalších 373 kilometrech silnic I. třídy, na podzim pak byly zpoplatněny nově otevřené obchvaty Olbramovic, Církvice a Chýnova a od letošního ledna se mýtné vybírá i na nově otevřeném úseku dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem.

Přibližně 89 procent z vybraného mýtného připadlo v únoru na poplatky za použití dálnic, zbylých jedenáct procent uhradili dopravci za jízdu po zpoplatněných úsecích silnic I. třídy. Zpoplatněná síť aktuálně čítá 1443 kilometrů dálnic a 1394 kilometrů silnic I. třídy.

Za celý loňský rok mýtné vyneslo rekordních 14,85 miliardy korun. Rekordním měsícem byl loňský březen (1,35 mld.), a to od začátku vybírání mýta v lednu 2007. Letos v lednu vybraná částka vzrostla meziročně o 3,4 procenta.

Na konci února bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 758 tisíc vozidel nad 3,5 tuny, z toho 584 tisíc automobilů má zahraniční registrační značky. Mýtný systém pro stát provozuje společnost CzechToll.

Tagy mýtné
23 komentářů