Všenory zachránily historickou budovu zastávky, Správa železnic ji při opravě koridoru nezbourá

Vizualizace zastávky Všenory po rekonstrukciVizualizace zastávky Všenory po rekonstrukci

Sedm let trvající úsilí občanských aktivistů zachránit před demolicí budovu zastávky Všenory slaví úspěch. Zastupitelé obce na svém čtvrtečním jednání

Sedm let trvající úsilí občanských aktivistů zachránit před demolicí budovu zastávky Všenory slaví úspěch. Zastupitelé obce na svém čtvrtečním jednání přijali usnesení, podle kterého dojde k rekonstrukci původních historických budov místní železniční zastávky. Rozhodnutí zastupitelů bylo podmínkou Správy železnic.

„Výsledek včerejšího jednání zastupitelstva je zlomový. Zastávce díky němu již nehrozí likvidace. Věříme, že se tyto krásné secesní budovy podaří v dohledné době opravit, začnou opět sloužit svému účelu, ožijí novými službami a kultura cestování se u nás konečně posune do 21. století,“ řekl Marek Kotásek z iniciativy Zastávky Černošice, Všenory, Srbsko.

Petici za záchranu zastávky podepsalo 1911 lidí. Správa železnic podle Kotáska dříve slíbila, že demolice není nutná. „Správa železnic zatím neobdržela písemnou zprávu z jednání zastupitelstva obce Všenory. V každém případě je připravena na obě varianty řešení. Tedy na zachování a rekonstrukci stávající budovy nebo demolici a výstavbu nových přístřešků pro cestující,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Místní v rámci snahy o oživení otevřeli během ledna na jeden den na místě například improvizovanou kavárnu. Obec rovněž hledá nového provozovatele pošty, přičemž budova zastávky je pro mnoho místních lidí preferovaným místem, kde by pošta mohla v budoucnu být.

Zachování původních historických budov by podle Kotáska nemělo znamenat zakonzervování současného stavu. Celá železniční zastávka Všenory a její širší okolí projde modernizací. Ta by měla zahrnovat nová nástupiště, výtahy pro bezbariérový přístup k vlakům, přístřešky, stojany na kola nebo třeba nová parkovací místa podél nástupiště.

Iniciativa Zastávky Černošice, Všenory, Srbsko vznikla v roce 2012, jejím cílem je zachovat architektonicky cenné výpravní budovy v uvedených obcích. Důvodem jsou chystané plány na modernizaci koridoru podél Berounky. „Výpravní budovy v zastávce Všenory jsou sice nyní zanedbané, zachovaly se ale v nezměněné podobě včetně původní secesní výzdoby. Proto je nanejvýš vhodné, aby je Správa železnic opravila a s pomocí místních lidí jim vtiskla nový život,“ uvedla iniciativa ve své zprávě.

Tagy Správa železnic Trať 171 Všenory
88 komentářů