Místo koridoru cyklostezka. První úsek mezi Olbramovicemi a Voticemi je hotov

Cyklostezka Olbramovice - Votice vede ve stopě někdejší železniční trati. Pramen: Středočeský krajCyklostezka Olbramovice - Votice vede ve stopě někdejší železniční trati. Pramen: Středočeský kraj

Ve vzdálenější budoucnosti by cyklostezka měla podle představ obcí propojit Táborsko a Benešovsko, na severu by měla být dovedena k zámku Konopiště.

Obce sdružené ve svazku Mikroregion Voticko se po letech příprav a zhruba roční výstavbě dočkaly první části cyklostezky v opuštěné stopě IV. koridoru. Necelé tři kilometry stezky mezi Olbramovicemi a Voticemi postavila Eurovia; na úsek mohou cyklisté a bruslaři ode dneška.

„Celkové náklady na projekt dosáhly částky 26 milionů korun. Necelé 23 miliony byly financovány ze Státního fondu dopravní infrastruktury, částkou 1,9 milionu korun přispěl Středočeský kraj,“ uvedl předseda Mikroregionu Voticko Viktor Liška.

Uživatelé nové cyklostezky mají k dispozici bezplatné parkoviště u Srbic, samotná stezka by měla být v příštím roce vybavena ještě lavičkami a dalším mobiliářem. „Krátký, nově vybudovaný úsek s minimem prudkých výškových změn a dostatečnou šířkou zatím ocení spíše příležitostní cyklisté a rodiny s dětmi, vhodný je i pro in-line. Může posloužit také jako bezpečná cesta na kole k rychlíkům zastavujícím na olbramovickém nádraží,“ uvádí Mikroregion Voticko.

Tím ale plány obcí na zřízení nové cesty pro pěší a cyklisty napříč regionem nekončí. Obce chtějí pokračovat dále na jih až do Střezimíře, a to s využitím pozemků, po kterých ještě nedávno jezdily vlaky.

Loni byl na přelomu června a července provoz na IV. koridoru mezi Voticemi a Sudoměřicemi převeden na novou přeložku a stará trať byla po 150 letech opuštěna. Cyklostezka už ale nebude mít stejně „pohodlnou“ niveletu jako trať, Správa železnic totiž místo využila k uložení vytěžené zeminy ze stavby nové tratě. Po původní trati tak dnes už zbývá jen málo stop, hluboké zářezy zmizely. Devizou nicméně zůstává linie v katastrální mapě.

Obce na Voticku věří, že se v budoucnu podaří cyklostezku prodloužit na jih až k Táboru a na sever ke Konopišti a do Benešova. Takřka desetikilometrová druhá etapa z Olbramovic na sever do Opřetic by se mohla podle mikroregionu začít stavět v roce 2025.

Tagy cyklostezka Olbramovice - Votice
27 komentářů